Otilia Bădescu este una dintre cele mai titrate jucătoare de tenis de masă din România

2061
0
DISTRIBUIȚI

Multipla campioană națională, europeană , una dintre cele mai titrate și longevive jucătoare de tenis de masă din România, Otilia Bădescu a început să practice tenisul de masă la București, în 1977, sub îndrumarea antrenorului Vasile Dumitrescu, pe când era elevă la Școala Generală 97.

Apoi, a activat la Clubul Sportiv Școlar nr.1 Juventus și la Spartac București.

În copilărie, i se spunea Gepi și a avut-o drept idol pe Nadia Comăneci. Cu toate acestea părinții au sfătuit-o să aleagă tenisul de masă și prima competiție la care a participat a fost „Paleta de Argint”

Prima performanță internațională: medalia de aur la Campionatul European de cadete în 1983.

Prima medalie câștigată la seniori a fost cea de bronz la Campionatele Europene la doar 15 ani și jumătate.

Cel mai important rezultat al carierei rămâne însă medalia de bronz la Campionatele Mondiale  de la Goteborg în Suedia în 1993, după 35  ani de la prezenţa unei alte românce, Maria Alexandru, pe podiumul mondial!

Această prezentare necesită JavaScript.

În 1991, Otilia Bădescu a devenit prima jucătoare din Europa legitimată la un club din Asia! Astfel, după 3 luni de probă, a jucat timp de 5 ani pentru clubul Juroku Bank, din orașul Gifu în Japonia.

De-a lungul carierei, a participat la nu mai puțin de 4 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară: Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000 și  Atena 2004. Palmaresul Otiliei Bădescu este unul cu adevărat impresionant : 14 medalii la Campionatele Europene  și Campionatele Mondiale

În 2005, a candidat, fără succes, la cea mai înaltă funcție din Federația Română de Tenis de Masă. Atunci, s-a și retras din echipa națională a României, însă, a mai evoluat timp de 2 ani în prima divizie din Italia.

S-a retras definitiv în 2007, când avea 37 ani, după 30 ani de activitate.

Otilia Bădescu este antrenor de tenis de masă, maestru al sportului, iar în anul 2000 i s-a conferit Medalia națională Serviciul Credincios clasa 1.

A fost consilier în cadrul Agenției Naționale pentru Sport și în cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

De câțiva ani este antrenor principal la SGS College Bristol care este unul dintre colegiile cu cea mai rapidă creștere și cel mai vibrant din sud-vestul Angliei.

Acolo, Otilia Bădescu îi așteaptă și pe copiii talentați din România la un colegiu unde există o combinație de facilități excelente, antrenamente de elită și pregătire fizică de nivel înalt, pentru a practica un  tenis de masă de înaltă performanță.

Studioul Regional Radio România Cluj

Editor coordonator: Andrei Huțanu

Documentare/voiceover: Florin Pruteanu

Cameraman: Călin Fărcaș

Editor imagine: Călin Fărcaș

Prezentator: Andrei Huțanu

Lasă un răspuns