Noapte albastră – Gabriel Cotabiță

1217
0
DISTRIBUIȚI

“Noapte albastră” rămâne una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate piese ale lui Gabriel Cotabiţă. Melodia s-a bucurat de un foarte mare succes încă din momentul lansării, fiind una dintre piesele care aveau să-i deschidă lui Gabriel Cotabiţă cât mai multe drumuri în muzică.

Gabriel Cotabiţă a debutat în muzica rock în vara anului 1975, alături de grupul Redivivus. În luna octombrie a aceluiaţi an, are loc primul spectacol al formaţiei şi, un an mai târziu, Redivivus participă la Festivalul Artei Studenţeşti de la Galaţi, unde Gabriel Cotabiţă primeşte premiul pentru cel mai bun solist vocal. Între anii 1979 şi 1980, cântăreţul colaborează şi cu trupa Basorelief, alături de care susţine o serie de concerte pe litoral. În 1983, Holograf rămâne fără solist vocal şi îi solicită lui Gabriel Cotabiţă să se alăture trupei, cu care lansează, în 1984, albumul “Holograf 1”.

Despărţirea de Holograf se face din cauza vizei care îi este refuzată de două ori lui Gabriel Cotabiţă pentru o serie de turnee în străinătate, motiv pentru care decide să părăsească trupa. Este momentul în care se întoarce la Craiova, la Redivivus, cu care obţine succese până în anul 1986, când este contactat de Ionel Tudor pentru a-i interpreta o piesă la Festivalul Mamaia. Din acel moment, Gabriel Cotabiţă se dedică definitiv muzicii uţoare, sau pop. Un moment de cotitură în cariera sa solo se înregistrează în 1988, când lansează primul său album, pe care se regăsea şi piesa “Noapte albastră”.

“Noapte albastră” rămâne şi astăzi unul dintre marile hituri ale muzicii româneşti, fiind un cântec pe care îl ascultă mereu cu placere şi cei mai în vârstă, dar şi cei tineri.

Radio România Oltenia-Craiova
Realizator: Davian Vlad
Coordonator proiect: Isabela Stama-Ioan
Prezentator: Daria Andriescu
Redactor/Voice-over: Gabriel Liviu Balica
Operatori cameră: Gigi Ciocoiu, Cosmin Meca
Editor imagine/Video concept: Alin Cârţână

Lasă un răspuns