M-a făcut mama oltean – Ion Luican

1501
1
DISTRIBUIȚI

Legendarul lăutar al Craiovei, Niţă Băloi, a compus melodia “M-a făcut mama oltean” în 1809, în cinstea lui Iancu Jianu, după ce faimosul haiduc învinsese oastea lui Paşa Pazvant Oglu la Vidin, răzbunându-se astfel faţă de ororile făcute de acesta oraşului Craiova în anii 1799 – 1800, când Pazvant a incendiat şi a distrus mai multe case şi moşii de pe teritoriul Băniei.

La întoarcerea de la Vidin, în Craiova a fost o bucurie nespus de mare, Iancu Jianu fiind primit ca un erou, deoarece îi scăpase de un personaj de temut al acelor vremuri. De altfel, şi din conţinutul textului îndrăgitului cântec se poate observa că personajul descris este văzut ca purtând “căciulă de astrahan, cojocel de miel bârsan şi cămaşă de tulpan”, straie care îl caracterizau în întregime pe Iancu Jianu.

Mai mult, Iancu Jianu era perceput de foarte mulţi ca un personaj care era pe de o parte extrem de sufletist cu cei nevoiaşi, dar şi foarte dur cu cei care îndrăzneau să-l înfurie, aspect ce se regăsește în versurile “Cin’ se ia cu mine bine, îi dau haina de pe mine,/ Cin’ se ia cu mine rău, să-l ferească Dumnezeu”.
Numele artistului Ion Luican este indisolubil legat de cântecul “M-a făcut mama oltean”, pe care l-a interpretat ca nimeni altcineva. Considerat unul dintre cei mai înzestraţi cântăreţi de muzică populară, Ion Luican a urcat pe scenă cu alte nume mari ale folclorului românesc, precum Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Rodica Bujor, Mia Braia, Gică Petrescu, Petre Gusti, Emil Gavriş sau Angela Moldovan. În numeroasele turnee întreprinse în ţară şi în străinătate, interpretul a cântat împreună cu orchestrele „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, „Doina Argeşului” din Piteşti, „Banatul” din Timişoara, precum şi cu orchestrele din Cluj, Bucureşti şi Ploieşti.

Radio România Oltenia-Craiova
Realizator: Davian Vlad
Coordonator: Isabela Stama-Ioan
Prezentator: Daria Andriescu
Redactor/Voice-over: Gabriel Liviu Balica
Operatori cameră: Gigi Ciocoiu, Cosmin Meca
Editor imagine/Video concept: Alin Cârțână

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns