Doamne ocroteşte-i pe români – Sava Negrean Brudaşcu

1531
0
DISTRIBUIȚI

100 de melodii care au rămas în inimile noastre din generaţie în generaţie, în interpretări de excepţie. Una dintre ele este “Doamne, ocroteşte-i pe români”. Un cântec popular şi-un cântec patriotic – o melodie care în interpretarea Savei Negrean Brudaşcu a făcut să vibreze inimile a milioane de români, atât din ţară cât şi din orice colţ al lumii.

Un cântec născut… într-un tren, între Cluj şi Bucureşti. Era vremea când se cânta tematic, iar Sava Negrean Brudaşcu, o tânără dar deja consacrată artistă, trebuia să imprime la TVR. Nu dădea bine să contrazici deciziile de partid dar totodată era nedemn să abdici de la valori, mai cu seamă cele ale cântecului popular românesc. Iar o soluţie, trebuia găsită!

Când a plecat de-acasă, Sava Negrean Brudaşcu, nici cu gândul n-a gândit că în compartimentul insalubru al unui tren de Bucureşti, va aşterne pe hârtie versurile unuia dintre cele mai dragi cântece ale noastre.
„Doamne, ocroteşte-i pe români” a devenit treptat un imn neoficial al unui neam „sărac şi plin de nevoi”, trăitor într-o „săracă ţară bogată”, iar glasul cald şi limpede cu care Sava Negrean Brudaşcu şi-a obişnuit publicul a devenit năvalnic la interpretarea acestui cântec şi uneori gâtuit de profunzimea mesajului său.
S-a cântat atunci, se cântă şi astăzi şi se va cânta atât timp cât românii vor fi un popor nesmuls încă din rădăcinile lui.

Radio România Cluj
Realizator: Alin Pop
Coordonator proiect: Andrei Huţanu
Operator cameră: Bianca Câmpeanu
Editor: Bogdan Vişan

Lasă un răspuns