Leliţă Ioană – Ioana Radu

1074
0
DISTRIBUIȚI

Înzestrată cu o voce de aur, Ioana Radu ne-a lăsat moştenire un adevărat tezaur muzical. Piesa „Leliţă Ioană” este una dintre cele mai cunoscute din înregistrările sale.

Ioana Radu, pe numele adevărat Eugenia Braia, a copilărit în Craiova, unde era stabilită familia sa. A auzit şi a învaţat primele cântece de la lăutarii angajaţi la cârciuma tatălui său. „Leliţă Ioană” este un cântec izvorât din folclorul tradiţional românesc. Obişnuind să adune cântece din locurile prin care trecea, când se afla în turnee, Ioana Radu l-a descoperit în spaţiul moldovenesc, l-a cizelat şi l-a făcut cunoscut. „Leliţă Ioană” este o melodie dinamică, pe ritm de geamparale, pe care o îndrăgeşti de la primul acord.

Aşa ne-a mărturisit Ion Amititeloaie, căruia marea interpretă i-a şi încredinţat repertoriul său: “Această melodie este imprimată prin jurul anilor 1940, de Ioana Radu. Ea nu este o piesă culeasă special de Ioana Radu. A lansat-o Ioana Radu, dar ea este o piesă cunoscută, o piesă naţională. Mulţi au preluat-o şi cel care a cântat-o mai mult, a lui a rămas. Am ascultat-o la mai mulţi interpreţi, dar Ioana Radu a cântat-o prima dată şi a ei a rămas….”

Ioana Radu a interpretat ca nimeni altcineva melodiile de suflet ale românilor. În ianuarie 1936, Ioana Radu a ajuns în Bucureşti pentru a se înscrie la un concurs de muzică populară, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune.

A fost aleasă din 800 de candidaţi şi a cântat prima oară la radio pe 30 aprilie 1939, într-un program de muzică uşoară. Însă debutul radiofonic propriu-zis, sub pseudonimul Ioana Radu, a avut loc în luna octombrie a aceluiaşi an. După război, Ioana Radu şi-a continuat activitatea concertistică la Radiodifuziunea Română, la Teatrul de Stradă „Constantin Tănase”, la Circul de Stat şi la Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru” din Bucureşti.

Concertele de retragere le-a susţinut, în 1967, pe stadioanele din Timişoara, Arad şi Cluj-Napoca, datorită numărului mare de admiratori care doreau să-i fie alături.

Vocea ei a continuat să se audă la radio, Ioana Radu rămânând în memoria afectivă a românilor, prin strălucirea cântecului ei.

Radio România Constanţa
Redactor: Cezar Colimitra
Editor text/Voice over: Cristina Ghelasie
Editor video/Operator cameră: Bogdan Turlacu
Coordonator proiect: Dana Sterghiuli

Lasă un răspuns