Eşarfă în dar – Mircea Baniciu

1588
0
DISTRIBUIȚI

Mircea Baniciu continuă să-i încânte pe iubitorii folk-rock-ului românesc prin unicitatea timbrului vocal, dar şi prin frumuseţea compoziţiilor sale.

Mircea Baniciu s-a născut în 31 iulie 1949. A copilărit în cartierul de lângă Complexul studenţesc timişorean, fapt care avea să-i marcheze întreaga existenţă.

Muzica a pătruns în viaţa lui Mircea Baniciu încă de la şapte ani. După ce intră la liceu, mama sa îi dăruieşte o chitară. Deşi continuă să studieze la pian până la 14 ani, dovedind un real talent, după vizionarea filmului „Tinerii” în care se produceau Cliff Richard şi trupa The Shadows, Mircea Baniciu ajunge la concluzia că „se simte mult mai atras de chitară decât de pian”.

Ajunge vocalistul formaţiei Phoenix, încă de pe vremea când era student în anul întâi la Facultatea de Arhitectură. Restul e istorie! Şi ce istorie!… Au fost ani fabuloşi alături de Phoenix! Din 1977, după fuga colegilor săi în occident, Mircea Baniciu îşi începe cariera solo şi înregistrează compoziţii ce aveau să îi consolideze celebritatea. Un exemplu este hitul „Eşarfă în dar”, compus într-o perioadă mai puţin fastă a vieţii sale, mărturiseşte artistul: „a fost scrisă în anii ‘79, ’80, la Timişoara. A fost, cumva, o aventură care a generat acest cântec, o aventură, din păcate, mai puţin împlinită. Cântecul acesta vorbeşte de fapt despre o despărţire…”

„Eşarfă în dar” a însemnat pentru Mircea Baniciu şi reluarea colaborării cu un renumit textier român, Victor Cârcu – textierul trupei Phoenix.

Melodia continuă să stârnească valuri de entuziasm în public, iar Mircea Baniciu, la cei 68 de ani ai săi, rămâne unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani.

Radio România Timişoara
Realizator: Călin Pacatiuş
Editor video/operator cameră: Ovidiu Novac
Coordonator proiect: Aurelian Teculescu

www.eualegromania.ro
www.romaniaregional.ro

Lasă un răspuns