Bătuta moldovenească – Mioara Velicu

753
0
DISTRIBUIȚI

Radio România Regional vă prezintă proiectul „Eu aleg România – 100 de melodii ale românilor”. 100 de melodii care au rămas în inimile noastre, din generaţie în generaţie, cu interpretări de excepţie.

Pentru a ne familiariza cu varietatea stilurilor de dans din Moldova, trebuie să urmărim cum sunt interpretate, să simţim dinamica, plastica, energia, acele caracteristici unice, care fac arta dansului moldovenesc originală şi vie.

Bătuta este un dans popular (caracterizat prin bătăi ritmice din mâini, din picioare) şi al melodiei după care se execută. Putem încinge atmosfera, fără dansatori, cu ajutorul Mioarei Velicu!

În cântecele Mioarei Velicu, totul este trăit cu intensitate; impresionează – nota de autenticitate, de sobrietate, punerea în valoare, la un nivel artistic de netăgăduit, a patrimoniului popular. Iar vocea ei inconfundabilă fascinează publicul.

Şi-a început cariera artistică în 1963, la Ansamblul Folcloric „Rapsodia Dunării” din Galaţi; un an mai târziu, realiza trecerea către Ansamblul „Trandafir de la Moldova” (din Bârlad, judeţul Vaslui); între 1980-1996, a făcut parte din ansamblul „Ciocârlia” al Ministerului de Interne. Ce loc ocupă „Bătuta Moldovenească” în viaţa artistică a Mioarei Velicu?

Prezentăm cele mai frumoase 100 de melodii româneşti, cântece nemuritoare care încântă sufletul, mai vechi sau mai noi, interpretate de mari artişti – ale căror versuri merg dincolo de cuvinte şi de suprafaţă, care ne poartă dincolo de timp… Proiectul reţelei regionale „Radio România” desemnează combinaţia diferitelor forme de conţinut (audio, medalioane video, date vizuale, text) care sunt postate pe pe site-ul campaniei www. eualegromania.ro.

Radio România Iaşi
Realizator: Nicolae Tomescu
Coordonator proiect: Nicolae Tomescu
Editor/Operator cameră, Bogdan Zlei

www.eualegromania.ro
www.romaniaregional.ro

Lasă un răspuns