Ia-mă-n brațe, dorule! – Valeria Peter Predescu

868
0
DISTRIBUIȚI

“De dor toate sunt legate/ De la naştere la moarte…” Şi despre dor şi doruri a cântat o viaţă Valeria Peter Predescu, cea care, născută în Telciu, pe Valea Sălăuţei, a devenit solistă când era deja mamă şi nevastă. În anul 1972, a făcut primele înregistrări la Radio Cluj, alături de redactorul şi culegătorul de folclor Dumitru Vârtic, iar în anul următor, alături de Orchestra Radio, condusă de George Vancu, a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română.

În anul 1974, i-a apărut primul disc, conţinând cinci cântece, în 1975 – cel de-al doilea, iar după alţi doi ani avea să apară primul LP, cu 12 piese, intitulat „Ia-mă-n braţe, dorule!”.

“Este un cântec nemuritor, cu siguranţă, unul ce bucură şi astăzi o mulţime de oameni care ştiu să aprecieze folclorul adevărat. Vorbind despre cântecul Valeriei Peter Predescu, vorbim cu siguranţă despre valoare, despre autentic, despre nemurire şi despre frumuseţea spiritului ţăranului de pe valea Salăuţei”, crede etnologul bistrițean Menuț Maximilian.

Prin glasul ei duios, prin versurile pline de metafore ale cântecului său, interpreta ne face să simţim fiorul dorului, al primei îmbrăţişări şi ne duce „pe braţe” în satul transilvan, acolo unde ţăranul român calcă desculţ pe brazdă, înaintea boilor şi înapoia plugului.

„Cred că este unul dintre cele mai frumoase cântece de dragoste. Dorul e cuvântul pe care, ori pe unde am umblat în lume, în lung şi în lat, nu l-am găsit tradus. Cu siguranţă, „Ia-mă-n braţe, dorule!” este unul dintre cântecele care şi astăzi sunt iubite, nu doar de pasinații de folclor, ci şi de tânăra generaţie de interpreți. Valeria Peter Predescu rămâne domniţa cântecului năsăudean, dar, mai mult de atâta, o doamnă a cântecului românesc, pentru că a ştiut să scoată la iveală tot ceea ce are mai frumos ţăranul român, să vibreze pentru dragoste, să vibreze pentru autenticitate şi să vibreze pentru identitatea noastră naţională. „Ia-mă-n braţe, dorule!” este un cântec de joc, un cântec ritmat, un joc, de acolo, de acasă de la Valeria Peter Predescu. Este unul dintre cântecele de succes ale artistei și o adevărată oglindă a Ţării Năsăudului. Este cântecul pe care a ales să îl promoveze încă de la început (a fost piesa cu care a debutat la „Floarea din gradină”), pentru că este ritmat, pentru că este un cântec cu versuri încărcate de sensibilitate (dar care pot fi foarte ușor reţinute), și pentru că exprimă cel mai frumos dragostea şi dorul”, mai spune etnologul Menuț Maximilian.

Radio România Tg. Mureş
Realizator voice over, prezentator – Andrei Romanică
Operator video, editor imagine – Alin Mariș
Coordonator proiect – Dana Ardelean

Lasă un răspuns