Drumurile – Dan Spătaru

686
0
DISTRIBUIȚI

Melodia “Drumurile” a ajuns să doboare toate recordurile de audientă în România şi să fie pe buzele tuturor, abia atunci când artistul Dan Spătaru a descoperit-o. Pe o caseta primită din fosta Iugoslavie, era şi această prima versiune a piesei. Trei zile şi trei nopţi, Dan Spătaru a lucrat la un text cu rezonanţă pentru ea, apoi i l-a citit soţiei sale, Sida Spataru. Au ştiut atunci că piesa “Drumurile”, în noua variantă, va fi un mare şlagăr şi aşa a fost.

Orice melodie are o poveste, dar şi un protagonist care să-i dea strălucire şi să o pună în valoare. Aşa s-a întâmplat şi cu piesa “Drumurile”, interpretată cu succes, în perioada comunistă de artistul născut în Medgidia, Dan Spătaru. Încă de la bun început, acesta a recunoscut că nu este o piesă compusă de el, pentru că niciodată nu a fost un compozitor, însă este o melodie care îi poartă versurile. Întâmplarea, sau mai degrabă norocul, a făcut ca în mâinile lui Dan Spătaru să ajungă o casetă cu mai multe melodii imprimate în fosta Iugoslavie. Printre ele era şi o piesă care i-a atras atenţia artistului. Părea un cântec banal, dar pus în valoare prin text putea să strălucească. Iar Dan Spătaru a ştiu acest lucru de la început, motiv pentru care i-a scris versuri atât de puternice încât a transformat “Drumurile” într-o piesă emblemă.

Realizatorul de emisiuni muzicale la Radio România, Titus Andrei, ne-a povestit că tot ce atingea Dan Spătaru se transforma în şlagar. Nu a fost o excepţie nici melodia “Drumurile”.

Titus Andrei: Succesul piesei a întrecut succesul originalului sârbesc. De atunci Dan Spătaru era şi mai mult cerut la radio, televiziune, în spectacole. Era de ajuns să se pună un afiş pe o coală A4 cu numele lui şi se umplea stadionul în 2 ore. A fost un fenomen al publicului acelor vremuri. Nu era o voce extraordinară, n-a fost niciodată. Cu garoafa la butonieră şi cu vocea lui care comunica extraordinar cu publicul, era o sincronizare afectivă formidabilă cu marele public. Pe tot ce punea mâna Dan Spataru devenea şlagăr. Compozitorul Temistocle Popa, cel care i-a compus vreo 70 de melodii spunea că: “Am avut marele noroc cu Dan Spataru pentru că el pe tot ce punea mâna, făcea şlagăr.”

Atât de cunoscut şi de îndrăgit era cântecul“ Drumurile”, încât nu exista spectacol în care Dan Spătaru să nu îl cânte sau să nu îi fie cerut de spectatori. La un moment dat, apropiaţii artistului au povestit că Dan Spătaru ajunsese să nu-şi mai dorească să îl cânte pentru că îşi imagina că celelalte melodii ale sale nu vor mai avea şansa să devină şlagăre. Altfel spus, credea că multe dintre cântecele frumoase din repertoriul său ar fi putut fi eclipsate de această piesă specială, dar care i-a fost atât de dragă!

Titus Andrei: ”Păi cum să nu aibă succes pentru că el, cântând-o cu atâta sinceritate, simplitate, fără artificii în glas, naturaleţea lui a dus la această veşnicie a lui în cântecul românesc. Dai de Dan Spataru şi datorită acestui cântec. Această melodie este emblema repertoriului lui Dan Spătaru. Fanuş Neagu, prieten cu Dan Spătaru, spunea despre cântăreţ că: “Nu se poate separa de vraja iubirilor noastre. Tot ce-a cântat el ne duce undeva, pe culmile iubirilor înalte”.

Cântecul “Drumurile” se mai fredonează şi astăzi amintindu-ne de artistul cu garoafa la butonieră, cu zâmbet discret şi cu dorinţa răvăşitoare de a fi pe scenă, alături de publicul său extrem de numeros.

Radio România Constanţa
Redactor: Liviu Predescu
Editor text/Voice over: Silvia Pascale
Operator cameră: Andrei Creţoiu
Editor video: Bogdan Turlacu
Coordonator proiect: Dana Sterghiuli

Lasă un răspuns