Radu mamii, Radule – Benone Sinulescu

1588
0
DISTRIBUIȚI

“Radu mamii, Radule” este, dacă ne permiteţi expresia, unul dintre cele mai populare cântece populare româneşti, o melodie pe care o ştie tot poporul, de la vlădică la opincă şi invers. Printre primele înregistrări ale piesei se numără interpretarea cântăreţului vâlcean Petre Alexandru, imortalizată pe disc în anul 1936.

În perioada postbelică, „Radu mamii, Radule” a fost preluată în repertoriul propriu de o mulţime de interpreţi, printre care Maria Lătăreţu şi Benone Sinulescu. Cântăreţul născut la Siriu, în judeţul Buzău, a imprimat melodia în 1968, înregistrând un uriaş succes care a stat la baza impresionantei sale cariere întinse pe mai mult de patru decenii.

Celebrul cântec este inspirat de povestea haiducului Radu lui Anghel, care dăinuie încă în comuna dâmboviţeană Bărbuleţu, lângă care se presupune că este ascunsă o comoară, într-o peşteră de la poalele Masivului Leaota.

Legenda suţine că în vârful Dealului Cetăţuia, într-o zonă greu accesibilă, Radu se ascundea ori de câte ori era căutat de poteră şi că şi-ar fi îngropat comorile în grota unde stătea pitit chiar şi luni de zile, până când i se pierdea urma.

Istoricii sunt însă de altă părere. Pentru ei, legenda haiducului ce îi ajuta pe săraci nu e nimic altceva decât o plăsmuire a lăutarilor din acea vreme care, la comanda lui Radu lui Anghel, încercau să-i construiască acestuia o imagine favorabilă, când de fapt flăcăul lua de la bogaţi, e adevărat, dar cam uita să dea şi la alţii. Să nu permitem însă adevărului să strice o poveste frumoasă şi să ne lăsăm în continuare vrăjiţi de melancolia uneia dintre cele mai emoţionante melodii populare româneşti.

Radio România Oltenia-Craiova
Realizator: Davian Vlad
Coordonator proiect: Isabela Stama-Ioan
Prezentator: Daria Andriescu
Redactor/Voice-over: Gabriel Liviu Balica
Editor imagine/Video concept: Alin Cârţână

Lasă un răspuns