Strada speranței – Corina Chiriac

1714
0
DISTRIBUIȚI

Melodia „Strada speranţei” compusă de Vasile Veselovski pe versurile lui Mihai Maximilian a fost lansată de Corina Chiriac în 1983, la Festivalul de la Mamaia, unde a câștigat Premiul organizatorilor, la secţiunea „Creaţie”.

Melodia a devenit şlagărul emblematic al artistei, neexistând concert al Corinei Chiriac în care publicul să nu îi ceară să-l cânte. „Strada speranţei” a apărut pe LP-ul „Corina”, lansat de Electrecord în 1985.
Compusă de Vasile Veselovschi, pe textul maestrului Mihai Maximilian, „Strada speranţei” a făcut mare vâlvă când a participat la festivalul Mamaia din 1983. Era piesa cu care cei trei râvneau la marele premiu. Când i-a fost fredonată Corinei Chiriac, aceasta a spus într-un suflet: „Nici nu intră în discuţie. E perfectă!”. Perfectă, dar nu pe gustul comunismului îngrădit în viziuni ceauşiste. Şi asta pentru că textul trimitea mai repede la o poveste de amor, decât la una socialistă.

Într-un curaj nebun însă, textierul Maximilian căruia nimeni nu îndrăznea să-i spună să modifice ceva din vreun text, nu a schimbat nici măcar o virgulă din versurile „Strada speranţei”. În momentul în care a fost verificată înainte de a intra în festival, toţi 3 au trecut prin nişte emoţii groaznice.

Până la urmă, dacă cineva ar fi comentat ceva, picau 3 capete mari ale muzicii româneşti. Ciudat însă, toată lumea s-a făcut că nu înţelege nuanţa textului şi „Strada speranţei” a fost cântată de Corina Chiriac pe marea scenă de la Mamaia cum a fost ea concepută de la iînceput. După ce a terminat de interpretat, au urmat câteva momente de tăcere, timp în care artista se gândea că nimeni nu o va aplauda. După aceea însă, un ropot de aplauze a inundat sala şi mai bine de 10 minute Corina Chiriac a fost aclamată minute in sir. Deşi pe vremea aceea nu se dădea bis, având în vedere că era o emisiune televizată în direct după un program bine pus la punct, Momentul acela a anunţat naşterea unui nou şlagăr ce avea să dăinuiască peste ani.

Studioul Bucureşti FM
Coordonator proiect – Răzvan Petre
Realizator – Răzvan Petre
Editor imagine – Cosmin Boroiu

Lasă un răspuns