La Obreja-ntr-o grădină – Achim Nica

820
0
DISTRIBUIȚI

Un cântăreţ de muzică populară este considerat valoros în Banat dacă poate cânta foarte bine o doină. Născut la 20 ianuarie 1930, în localitatea Obreja din judeţul Caraş Severin, Achim Nica avea să devină doinitorul Banatului.

Remarcat de regretata Maria Tănase, în cadrul unui festival de muzică populară organizat în Obreja, Achim Nica este chemat la Bucureşti pentru înregistrări. Debutează la Radiodifuziunea Română cu propria creaţie: “La Obreja-ntr-o grădină” – melodia care îl va face celebru. Devenită un imn al bănăţenilor, doina la Obreja-ntr-o grădină reflectă toată dragostea lui Achim Nica pentru locurile natale, după cum avea să afirme după ani şi ani.

“La Obreja-ntr-o grădină” este piesa care i-a adus renumele micii localităţi din Valea Almăjului, doina care le mai alină dorul obrejenilor plecaţi de acasă, după cum spune şi compozitorul de muzică populară, Simion Ţeicu.

Se spune că cel mai frumos cântec al românilor este doina. Dar cea mai frumoasă doină este doina bănăţenilor. Doina lui Achim Nica a intrat în istoria folclorului românesc , pentru că orice bănăţean, oriunde şi oricând o va auzi se va duce cu gândul acasă, pentru că la “La Obreja-ntr-o grădină” a prins dorul rădăcină.

Radio Romania Reşiţa
Realizator: Valentina Adam
Coordonator proiect: Laura Sgaverdea
Editor/Operator cameră: Tiberius Adam

Lasă un răspuns