Hai vino iar în gara noastră mica – Gabriel Dorobanţu

5109
0
DISTRIBUIȚI

Cum reuşeşte o melodie să rămână în memoria noastră şi să fie transmisă din generaţie în generaţie? Explicaţia poate ţine de o zodie norocoasă sau pur şi simplu de cât de uşor poate fi ea fredonată. Este şi cazul piesei „Hai vino iar în gara noastră mică”, una dintre cele mai frumoase 100 de melodii româneşti din toate timpurile. Îi aflăm împreună povestea în cadrul campaniei “Eu aleg România – Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor,” un proiect al reţelei regionale Radio România.

Povestea cântecului “Hai vino iar în gara noastra mică” începe în 1986, când compozitorul Dumitru Lupu, pe atunci dirijor la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, a aşezat pe note versurile scrise de actorul Florin Pretorian, care ulterior avea să-i devină colaborator apropiat. Cântecul a ajuns apoi la tânărul interpret Gabriel Dorobanţu, care l-a înregistrat mai mult din obligaţie.

Dumitru Lupu, compozitor: “E o zodie, un cântec care s-a născut sub o zodie fericită. Nu e un cântec, din punct de vedere al profesioniştilor, să fie un cântec cu o formă complicată, este un cântec extrem de simplu, pe care poate să-l cânte oricine. Şi are nişte pauze între cuvinte care lasă timp individului să se gândească: Când vine dimineaţa … pauză şi … Zorii îmi bat în pleoape … pauză Ce crudă e trezirea … când tu nu eşti aproape.”

“Cântecul s-a născut într-o sală de balet, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti şi a fost compus pe un pian dezacordat, pe un pian vechi, care asigura acompaniamentul exerciţiilor coregrafice din fiecare dimineaţă //00:47 într-o dimineaţă, nu mai ştiu ziua şi luna şi anul, improvizam ceva la pian, a intrat în sală actorul Florin Pretorian şi mi-a pus pe pupitrul pianului textul cântecului „Hai, vino, iar în gara noastră mică” şi imediat am cântat ceva… el s-a entuziasmat ca orice autor de versuri şi aşa s-a născut cântecul”.

„Hai vino iar în gara noastra mică” poate fi considerată cartea de vizită a interpretului Gabriel Dorobanţu, dar puţini ştiu că lui nu i-a plăcut melodia de la bun început. Şi nici nu trebuia să fie piesa lui, ci a femeii de care era îndrăgostit compozitorul Dumitru Lupu, Ileana Şipoteanu.

Melodia s-a auzit prima dată la Radio România, pe programul 1, la emisiunea “Orele Serii” şi a fost înregistrată în studioul Televiziunii Române, cu regizorul muzical Paul Enigărescu. Şansa ei a fost că s-a potrivit cu subiectul momentului, un incident la Căile Ferate din Braşov. Aşa se face că piesa a fost difuzată de mai multe ori în cadrul emisiunii, lucru neobişnuit la postul public de radio, care avea reguli stricte de difuzare.

„Hai vino iar în gara noastra mică” s-a cântat în numeroase limbi şi poate fi interpretată şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă. Şi este poate cea mai bună dovada că un cântec simplu, care poate fi fredonat uşor, ajunge mai repede pe buzele tuturor, indiferent de vârstă.

Radio România Constanţa
Redactor: Liviu Predescu
Editor text/Voice over: Cristina Ghelasie
Editor video/Operator cameră: Bogdan Turlacu
Coordonator proiect: Dana Sterghiuli

Lasă un răspuns