Lioară, Lioară – Florica Bradu

1229
0
DISTRIBUIȚI

“Lioară, Lioară” este un cântec ritualic al unui ceremonial de primăvară întâlnit în obiceiurile din Bihor, echivalentul “Mătcălăului” din Banat, ortăcirea fetelor, legământul lor de-a păstra mereu o pritenie curată.

Obiceiul se practică în Bihor mai ales pe Valea Crişului Negru, în prima sau a doua zi de Paşti .
Pentru Florica Bradu acest cântec este “cartea de vizită” a profesiei sale, o copertă a ceea ce a reuşit să facă pentru cântecul popular românesc. De o simplitate şi o nobleţe extraordinară, melodia a fost înveşmântată în armonia şi orchestraţia realizate de regretatul George Vancu, la pupitrul dirijoral al Orchestrei Radio.

Florica Bradu a dus faima muzicii populare româneşti peste tot în lume. Potenţialul său artistic a fost remarcat de la primele apariţii pe scenă. De-a lungul carierei şi-a îngrijit şi cultivat vocea păstrând emisia naturală, autentică aşa cum cântă ţăranii, i-a dat vocii sale „îmbrăcămintea” adecvată, un ton cât mai plăcut, un timbru specific adăugând interpretarea ei artistică, frumuseţea şi ţinuta scenică ce-au făcut din Florica Bradu o „Doamnă a muzicii populare româneşti”.

Cunoscând nu numai cântecele, ci şi întreagă zestre spirituală a bihorenilor, cu o pregătire în domeniul filologiei, preocupările Floricăi Bradu s-au îndreptat spre culegerile de folclor încă din anii studenţiei. A publicat două volume impresionante de folclor literar, cu o selecţie critică, o analiză clară, o structură şi o prezentare a semnificaţiilor obiceiurilor şi datinilor strămoşeşti.

A cules sute cântece, a imprimat zeci de discuri şi casete. Primul ei disc electrecord poartă titlul „Lioară, Lioară”. A ajuns să se identifice atât de mult cu acest cântec încât i-a dat numele Lioara, uneia dintre cele trei fiice ale ei.

Radio România Timişoara
Realizator – Daniela Băcilă
Editor imagine – Ovidiu Novac
Coordonator proiect – Aurelian Teculescu

Lasă un răspuns