Mi-o lăsat moşu cănuţa – Petrică Mîţu Stoian

677
0
DISTRIBUIȚI

Petrică Mîţu Stoian este interpretul de muzică populară care are talentul de a transmite printr-un cântec acea forţă de identificare a ascultătorului cu un episod din viaţa personală sau a comunităţii. Descendent dintr-o familie celebră păstrătoare de tradiţii, mătuşa sa este cunoscutul rapsod popular Domnica Trop, căreia i s-a acordat titlul de ”tezaur uman viu”,

Petrică Mîţu Stoian a adus de la munte în atenţia iubitorilor de cântec acele melodii, care au devenit de nelipsit la sărbătorile familiale şi comunitare. O voce uşor recognoscibilă, cu un respect deosebit pentru rostirea în grai, prezenţa scenică a interpretului din Izverna Mehedinţilor este dorită şi memorabilă. Poate de aceea, cântece de dată recentă au fost îndrăgite de public şi au devenit foarte cunoscute şi receptate cu mare plăcere, cu toate că au o istorie scurtă, sunt ”de acum” şi totuşi par a fi dintotdeauna.

Cântecul ”Mi-o lăsat moşu cănuţa” a avut un succes nesperat la public. Istoria interioară a acestui cântec face trimitere la două registre de referință: expresia populară ”a lăsa cu limbă de moarte” (testament verbal în mentalitatea populară) şi petrecerea în dublă accepţiune (a bea şi a se petrece prin viaţă).

Mărturisiri inedite, povestea unui cântec şi a unui loc de legendă… şi o imagine emblematică pentru vitalitatea omului de la munte – iată doar câteva repere ale istoriei cântecului ”Mi-o lăsat moşu cănuţa”, cântec interpretat în cheie umoristică de Petrică Mîţu Stoian.

Radio România Regional
Realizator – Gabriela Rusu-Păsărin
Editor imagine, operator cameră – Cristian Roşu

Lasă un răspuns