Ploaie în luna lui Marte – Paula Seling

1293
0
DISTRIBUIȚI

Apărut în 1988, pe discul Electrecord „Piaţa Romană 9”, cântecul „Ploaie în luna lui Marte” a reprezentat declaraţia de dragoste a lui Nicu Alifantis faţă de poezia lui Nichita Stănescu, o dragoste afirmată şi pe viitoarele albume, culminând cu apariţia din 1996 a unui disc intitulat pur şi simplu „Nichita”.

Gravitând în jurul marii poezii românești încă de la debut, Nicu Alifantis a simţit o armonie deplină între cuvintele poeţilor şi muzica sa, compoziţiile sale devenind adevărate şlagăre ale genului folk.

Pentru noile generaţii, „Ploaie în luna lui Marte” ar fi rămas probabil doar una dintre marile compoziţii din arhivele muzicii româneşti dacă nu ar fi existat reinterpretarea Paulei Seling, o reinterpretare complet diferită, înnobilată de fiorul şi sensibilitatea sufletului feminin. Piesa a avut un succes radio imediat ajungând unul dintre cele mai fredonate cântece româneşti ale anilor 90.

„Ploaie în luna lui Marte” a fost un prilej excelent de consacrare a Paulei Seling – o voce şi o personalitate muzicală extrem de complexă – imediat după momentul debutului său.

Poezia a apărut în volumul „O viziune a sentimentelor”, în 1964, într-un moment în care Nichita Stănescu era foarte aproape de vârsta lui Nicu Alifantis la momentul compunerii cântecului, şi nu departe de vârsta Paulei Seling la momentul interpretării. Iată o adevărată punte între generaţiile clasice ale poeziei, folkului şi muzicii uşoare româneşti.

Radio România Cluj
Realizator: Tudor Runcanu
Operator cameră: Andrei Creţoiu, Bogdan Vişan,
Editor video: Bogdan Vişan
Coordonator proiect: Andrei Huţanu

Lasă un răspuns