Hai, hai cu trăsioara – Liviu Vasilică

1199
0
DISTRIBUIȚI

Născut la Plosca, în Teleorman, Liviu Vasilică și-a început activitatea artistică de solist vocal de muzică populară încă din perioada studenţiei. El a cucerit trofeu după trofeu la toate etapele locale şi naţionale ale Festivalurilor Artei Studenţeşti, în special datorită originalităţii repertoriului şi a stilului deosebit de interpretare. Primele înregistrări le-a făcut la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, iar debutul său în televiziune s-a produs în cadrul celebrei emisiuni a Marioarei Murărescu “Tezaur folcloric”, la postul public naţional.

Dintre cele peste 40 de melodii populare pe care Liviu Vasilică le-a cules din spaţiul etnofolcloric teleormănean, una iese în mod deosebit în evidenţă. “Hai, hai cu trăsioara” rămâne piesa de rezistenţă, cântecul reprezentativ al unui interpret care iubea muzica populară cu toată fiinţa sa şi care s-a impus în conştiinţa colectivă drept un adevărat rapsod al plaiurilor natale, admirat şi preţuit în toate colţurile ţării.

Apariţiile lui Liviu Vasilică sunt de neuitat nu doar datorită stilului său de interpretare inconfundabil, sensibil şi, în acelaşi timp, viguros, de haiduc, cum chiar artistul obişnuia să spună, ci şi prin prisma minunatelor costume populare pe care le etala când cânta ”Hai, hai cu trăsioara”.

Fascinaţia sa pentru cultura populară, pentru cultivarea şi conservarea căreia şi-a dedicat întreaga viaţă, s-a concretizat şi în eforturile de recondiţionare a peste 60 de costume populare autentice din toate zonele ţării, o colecţie impresionantă pe care o preţuia şi cu care se mândrea faimosul cântăreţ. Din pasiunea uriaşă a lui Liviu Vasilică pentru muzica populară veritabilă a luat naştere, în 1987, Ansamblul “Teleormanul”, a cărui conducere a fost preluată de fiul său, Florin, imediat după moartea artistului din 19 octombrie 2004.

Radio România Oltenia-Craiova
Realizator: Davian Vlad
Coordonator proiect: Isabela Stama-Ioan
Prezentator: Daria Andriescu
Redactor/Voice-over: Gabriel Liviu Balica
Editor imagine/Video concept: Alin Cârţână

Lasă un răspuns