Sara bună, bade Ioane – Drăgan Muntean

1101
0
DISTRIBUIȚI

Oamenii care aduc bucurie prin cântecul lor rămân în amintirea noastră veşnic. Drăgan Muntean, fala pădurenilor, doinitorul pădurenilor, s-a bucurat de o deosebită popularitate într-o carieră care a durat aproape 20 de ani.

Mare parte din cântecele lui Drăgan Muntean erau cântate pe versurile făcute chiar de el. Le scria aşa cum simţea, de aceea le şi putea interpreta cu atâta sensibilitate, făcându-şi returnela, de multe ori, singur, la taragot.

Cântecul doinit “Sara bună bade Ioane” dă titlu albumului lansat în anul 1993. Este un cântec pe care l-a auzit pentru prima dată într-un turneu de 3 zile în judeţul Sălaj, în anul 1989. Atât de mult l-a îndrăgit încât în cea de-a treia zi l-a şi cântat pe scenă, iar de atunci l-a inclus în aproape toate spectacolele sale.

Caracteristice pentru repertoriul sau au fost cântecele spaţiului natal, al Ţinutului Pădurenilor din judeţul Hunedoara, pe ai cărui trăitori i-a cântat în mai toate piesele sale.

Din dragoste şi respect, numele lui Drăgan Muntean a fost dat unui festival care se ţine anual la Deva, eveniment care se leagă şi de Sărbătoarea Pădurenilor de pe Dealul Cornetului. Apoi, în anul 2013 s-a înfiinţat şi un Ansamblu Folcloric Profesionist care-i poartă numele.

Cântecul românesc şi în special cântecul hunedoarean au rămas mai sărace prin plecarea prematură, fulgerătoare, spre lumea cea fără de dor a interpretului, a doinitorului deosebit şi a omului despre care Marioara Murărescu spunea că “îşi oferea sufletul cum frângi o pâine”, Drăgan Muntean.

Radio România Timişoara
Redactor: Zoie Fuicu
Editor video/operator cameră: Ovidiu Novac
Coordonator proiect: Aurelian Teculescu

Lasă un răspuns