Şi m-am îndrăgostit de tine – Adrian Daminescu

1203
0
DISTRIBUIȚI

Născut la Timişoara, într-o familie de muzicieni, Adrian Daminescu s-a împrietenit încă de la patru ani cu instrumentele muzicale. La început a fost vioara, apoi, pianul şi violoncelul. După studiile gimnaziale la Liceul de muzică din Constanţa, devine din 1970 elev al Liceului de muzică din Timişoara. Debutează în 1972 ca violoncelist, percuţionist şi vocalist în grupul timişorean „Pro Musica”, iar în 1974 înfiinţează grupul „Helicoidal”. În ultimii doi ani de liceu studiază canto la “Dinu Lipatti” din Bucureşti cu renumita profesoară Georgeta Stoleriu şi este admis în 1977 la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” – secţia canto. Este fondator al formaţiei Basorelief şi al grupului rock Blitz, iar între anii 1983- 1990 este solistul trupei Columna.

Primul album de autor – “Bucăţi din mine” – apare în 1995, dar activitatea sa de creaţie continuă şi cu genul muzicii de film, semnând coloane sonore pentru case de film din strainatate.

Carierei sale artistice, desfăşurate pe multe paliere – solist, compozitor, prezenţe în emisiuni televizate, spectacole şi alte evenimente –, i se adaugă vocaţia de pedagog al artei interpretative, Adrian Daminescu fiind preocupat în ultimii ani şi de pregătirea tinerelor talente.

”Şi m-am îndrăgostit de tine”, melodia lui Vasile Veselovschi pe versurile lui Mihai Maximilian, este cântecul compus în primăvara anului 1989 pentru Concursul de creaţie şi interpretare de muzică uşoară românească ”Mamaia” 1989. Pentru interpretarea acestei piese a fost ales Adrian Daminescu, iar melodia a obţinut lauri şi valuri de aplauze în concurs!

Interpret şi compozitor, Adrian Daminescu îşi aduce aminte cu emoţie de experienţa pe care a câştigat-o alături de cei doi autori, creatori de şlagăre: „Vasile Veselovschi cu Mihai Maximilian erau foarte, foarte buni prieteni! Vasile trecea pe pian, cânta un firicel de melodie şi Mihai Maximilian făcea textul. Era o coroborare între poezie şi text, pentru că nu erau texte pur şi simplu, aveau sens! Şi am fost extraordinar de bucuros că eu am fost ales pentru a reprezenta această melodie!”

Rigorile vremurilor comuniste nu permiteau artiştilor libertăţi de exprimare scenică, „show-ul era exclus pe scena muzicală, soliştii erau obligaţi să stea aproape nemişcaţi în faţa camerelor de filmat”, spune Adrian Daminescu. Şi totuşi, interpretul a căutat o „motivaţie creativă pentru acest rol”, un personaj imaginar care să cucerească publicul printr-o poveste!

„Şi m-am îndrăgostit de tine” a devenit aproape instantaneu şlagăr! Este melodia pe care artistul Adrian Daminescu o interpretează la fiecare spectacol, la cererea publicului şi împreună cu publicul!

Radio România Timişoara
Realizator: Simona Stoiţa
Editor video: Ovidiu Novac
Operator cameră: Andrei Creţoiu
Coordonator proiect: Aurelian Teculescu

Lasă un răspuns