Nu pleca – Dida Drăgan

901
0
DISTRIBUIȚI

Piesa “Nu pleca” a fost scrisă special pentru Dida Drăgan, cu ocazia primei competiţii Eurovision la care participa România, spune compozitorul Adrian Ordean.

Un lucru era sigur, nimeni nu era pregătit pentru un succes la Eurovision, deşi publicul a iubit melodia de la început.

Adrian Ordean, compozitorul piesei Nu Pleca: “publicul a fost sincer, pentru că el a votat şi publicului i-a plăcut această piesă… “Piesa a fost câştigătoare. Sigur că urma plecarea în Slovacia, pentru preselecţia la care participau câteva ţări din zona noastră. Eu nu am putut să merg pentru că eram în turneu cu Compactul. L-am rugat pe George Natsis şi a mers el. Au plecat împreună la această preselecţie. Acolo, Dida s-a aruncat pe jos, într-o parte, în alta. A fost foarte frumos, dar nu am trecut. Bineînţeles că oamenii şi-au aranjat treburile dinainte.”

Cu un backing vocals la fel de celebru precum trupa Compact, care dădea viaţă cântecului şi cu un solo de excepţie la chitară, piesa “Nu pleca” se baza, în primul rând, pe “vocea de flacără a rock-ului românesc”, cum a fost supranumită Dida Drăgan.

Pe numele său întreg, Didina Alexandra Drăgan s-a născut la 14 septembrie 1946, în localitatea Jugureni, județul Dâmbovița. A absolvit Școala Populară de Artă, unde a fost colegă cu Aura Urziceanu, Angela Similea şi Mirabela Dauer.

Artista mărturisea într-un interviu că și-a dorit dintotdeauna să cânte, dar a avut de luptat cu împotrivirea părinților.

În 1971, avea să debuteze atât în România, cât şi în Germania. Foarte curând a ajuns să facă naveta în Germania, unde cânta la celebrul Friedrichstate Palace.

Dovadă a calităţilor sale vocale deosebite, un an mai târziu, Dida Drăgan a câştigat la Festivalul de la Mamaia, locul I la secțiunea Interpretare.

Au urmat numeroase turnee în Polonia, Bulgaria, Belgia, Germania, Danemarca şi Japonia. A câştigat nenumărate trofee în ţară şi peste hotare, iar, în 2003, a venit şi recunoaşterea, Diploma de Excelență pentru întreaga activitate, în cadrul Festivalului de Muzică Uşoară Mamaia.

Şi poate că trăsăturile unei artiste exigente, în primul rând cu ea însăşi, au făcut-o mai puţin abordabilă în faţa publicului, dar nu şi a portativului cu note.

Adrian Ordean: “această colaborare cu Dida Drăgan este una benefică pentru un autor. E o artistă cu multă personalitate, este unică, şi este încă, chiar şi la vârsta ei, dedicată total muzicii. Nu concepe o piesă cu un sunet de chitară distorsionat, ceea ce nu e întotdeauna atrăgător pentru posturile de radio. Dar asta este ea. Vrea să atingă anumite note, pentru ea este o mândrie, chiar dacă par câteodată ridicole… Dar, nu. Ea este Dida Drăgan. Pentru ea am făcut această piesă şi cu ea am defilat ani de zile, de când eram noi mai tineri şi până în aceste momente.“

În 1993, piesa “Nu Pleca” sau “Unde eşti” a fost aleasă de publicul din România să participe în Slovenia, la preselecția Eurovison. S-a clasat pe ultimul loc, din motive care nu mai ţineau nici de vocea interpretei, nici de mesajul piesei, ci doar de politica regională. Dincolo de aceasta, “Nu pleca” a învins timpul şi a rămas una dintre cele mai frumoase melodii ale românilor.

Radio Constanta
Redactor: Liviu Predescu
Editor text/Voice over: Cristina Ghelasie
Operator cameră: Andrei Crețoiu
Editor video: Bogdan Turlacu
Coordonator proiect: Dana Sterghiuli

Lasă un răspuns