Copacul – Aurelian Andreescu

2079
0
DISTRIBUIȚI

I se spunea, poate şi cu un strop de invidie, „Vocea”. Aurelian Andreescu este, în opinia multora, cea mai bună voce masculină a muzicii româneşti. Din toate timpurile, fără exagerare! În 2017, ar fi împlinit 75 de ani. Tulburătoare coincidență, Aurică, după cum îi ziceau amicii şi colegii, era născut într-o zi de 12 mai, asemeni bunului său prieten, Zsolt Kerestely.

Compozitorul, care-l evocă, în zilele noastre, plin de afecţiune, pe Aurelian Andreescu, i-a-ncredinţat acestuia spre interpretare melodia-emblemă, „Copacul”, scrisă pe versurile lui Ovidiu Dumitru, atunci când, în 1975, s-a hotărât să participe şi el la secţiunea „Creaţie” a Festivalului de la Mamaia. Măcar că, după cum cerea regulamentul festivalului, piesa a fost cântată şi de o voce feminină (a Stelei Enache), interpretarea lui Aurelian Andreescu a rămas în istorie. A făcut, cum se zice, istorie. Din păcate, în arhivele Televiziunii Române, se păstrează doar această variantă în interpretarea solistului. De aur, momentul! „Copacul” a obţinut doar premiul al treilea atunci, la Mamaia. Dar, oare, se-ntreba cu amărăciune compozitorul, mai ţine minte cineva, astăzi, cântecul de pe locul întâi?

O legendă urbană din timpul comunismului insinua că melodia ar fi fost scrisă anume pentru marele cârmaci. Că el ar fi fost, vezi Doamne, copacul! Însă, de la a face un cântec discret patriotic, cu versuri de bun simţ (care vorbesc despre demnitatea umană şi despre „trupul ţării sfânt”), până la ruşinoasele omagii ceaușiste de mai târziu, e cale lungă!
Compozitorul, fiu al unui preot care a locuit, o vreme, în satul mureşean Cuieşd, are adânc întipărite în memoria afectivă imagini din copilărie care au constituit sâmburele, ideea melodiei. În primul rând, erau pădurile prin care băiatul rătăcea ore în șir. În al doilea rând, muzicianul ne-a împărtăşit amintirea dragă a celor doi copaci pe care i-au sădit părinţii la naşterea lui şi a surorii sale.

Cu toate că dificila partitură a melodiei este mereu abordată, pe la festivaluri, de diverşi juni aspiranţi la glorie, Zsolt Kerestely nu-şi poate imagina „Copacul” interpretat în altă cheie, rock, bunăoară. Apreciază, însă, varianta realizată de soprana Angela Gheorghiu în 2013, cu acompaniamentul Orchestrei Naţionale Radio, aşadar tenta clasică a acestui cover, masterizat în celebrul studio londonez Abbey Road. Este, de asemenea, uimit, de performanţa acelui tânăr chinez, Fang Shuang, care a ales pentru repertoriul său, la (supremă ironie!) „Românii au talent”, melodia „Copacul”. Şi, nu în ultimul rând, se bucură Zsolt Kerestely, ba, mai mult, este onorat să afle că mai sunt sute de oameni în țara asta care visează la un alt posibil imn al României: „Copacul”.

Radio România Tg. Mureş
Realizator: Dana Ardelean
Operator: Andrei Creţoiu
Editor de imagine: Alin Mariş
Coordonator de proiect: Dana Ardelean

Lasă un răspuns