Fericirea are chipul tău – Mihaela Runceanu

1598
0
DISTRIBUIȚI

Născută pe 4 mai 1955, la Buzău, Valentina-Mihaela Runceanu, absolventă a cursurilor şcolii elementare de pe lângă Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, a ajuns în instituţia de învăţământ pe care a terminat-o în calitatea şefului de promoţie (1974).

Admisă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, a urmat, în paralel, cursurile Şcolii „Populare de Artă” din Bucureşti, câştigând aproape tot ce se putea obţine, debutase, la Radiodifuziunea Română (cu tehnică vocală desăvârşită, era una dintre puţinele soliste de muzică uşoară care a absolvit Conservatorul). Mai târziu, nu numai ca profesor de vioară, exprima sentimente şi idei prin combinarea sunetelor sub forma experienţelor diferite, devenise una dintre cele mai de succes, apreciate şi conştiente soliste ale României.

Marcel Dragomir i-a compus Mihaelei Runceanu „Numai de dragoste” (prima în orice ordine), destinul jucând, în cazul regretatului compozitor, şi partitura ultimei melodii „Fericirea are chipul tău” (muzica: Marcel Dragomir/ Text: Eugen Rotaru). Un mare succes al Mihaelei Runceanu, lansat în 1989 (câştiga concursul radiofonic „Melodia lunii iunie”).

Pe data de 28 octombrie 1989, a participat la spectacolul-maraton „Start Melodii ’89”, care avea loc în „Sala Radio”; a repurtat un succes dincolo de obişnuit, fiind bisată de trei ori; emoţionată, a îngenuncheat la aplauzele publicului; era ultimul spectacol susţinut de Mihaela Runceanu. După ce, pe 1 noiembrie 1989, în jurul orei 1:00 a.m., garsoniera sa din capitala României se transformase într-o cameră de execuţie, a fost înmormântată, pe 4 noiembrie 1989, la cimitirul „Dumbrava” din Buzău… În aceeaşi zi (4 noiembrie 1989), TVR avea, în program, difuzarea rubricii „Autograf muzical”, cu… Mihaela Runceanu.

Ar fi fost, drept ilustraţie, melodiile „De vei veni”, „Eu nu te-am uitat”, „Fericirea are chipul tău”. Dar, în „comunismul-ceauşist”, nu trebuia scos în evidenţă sfârşitul crâncen, mai ales al unei artiste celebre precum Mihaela Runceanu, îndeosebi în preajma Congresului al XIV-lea al PCR…
„Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun şi mai frumos în noi”, spunea Mihaela Runceanu.

Radio România Iaşi
Realizator: Nicolae Tomescu,
Coordonator proiect: Nicolae Tomescu,
Editor imagine/Operator cameră: Bogdan Zlei

Lasă un răspuns