Deschideţi poarta soarelui – Grup solistic

1880
0
DISTRIBUIȚI

Este titlul unei melodii care a scris istorie în România şi nu doar prin interpretarea de excepţie a artistei Dida Drăgan, ci şi prin puterea textului. Unii au spus că versurile sunt naive şi că se încadrează perfect în rigorile stilului comunist, când viaţa trebuia prezentată numai în roz. Însă cei mai mulţi au văzut că îndemnul ”Deschideţi poarta soarelui” era de fapt o invitaţie la libertate.

Melodia ”Deschideţi poarta soarelui” a fost compusă de regretatul artist Anton Şuteu, pe versurile lui Dan Dumitriu. Compozitorul Anton Şuteu şi-a dorit ca această piesă să fie cântată de Dida Drăgan, ceea ce s-a şi întâmplat. Era atât de perfecţionist încât, povesteşte artista, maestrul o chema la repetiţii chiar şi atunci când era bolnavă. A fost o piesă scrisă pentru noi toţi, români de pretutindeni, este de părere Dida Drăgan, cea care l-a încadrat pe Anton Şuteu printre marii artişti ai neamului.

În anul 1987, în programul de Revelion oferit de Televiziunea Română a fost prezentată în premieră o filmare în care piesa ”Deschideţi poarta soarelui” era cântată de un grup de solişti printre care Mirabela Dauer, Mihaela Runceanu, Adrian Daminescu, Carmen Rădulescu, Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Oancea, Marina Florea, Mircea Baniciu, Carmen Mureşan. Piesa a fost cântată în variantă solo de Dida Drăgan. Anii au trecut, dar amintirea acelor momente este si acum la fel de puternică, ne spune Carmen Rădulescu, aflată atunci pe scenă: “Da, este foarte adevărat că a fost o bucurie pentru mine să cânt alături de mari artişti ai acelui moment şi, de ce nu, şi ai acestui moment. Mesajul acestei melodii a fost unul de bucurie, să transmită oamenilor să se bucure de tot ceea ce este lăsat pe acest pământ, de tot ceea ce începe cu soarele pentru că dacă el nu şi-ar deschide poarta şi nu ne-ar alinta cu razele lui, noi n-am putea trăi, cânta, nu ne-am putea bucura!”
S-a vehiculat si ideea potrivit căreia textul cântecului era de fapt o invitaţie la libertate, nicidecum un text naiv, împăcat cu cenzura acelor timpuri. Ce a însemnat pentru artista Carmen Rădulescu “Deschideţi poarta soarelui”? O mare reuşită profesională!

Carmen Radulescu: “O imensa bucurie de a putea cânta, de a putea fi alături de mari artişti, de a transmite prin intermediul acestei melodii acest mesaj “Bucuraţi-vă de tot ce ne oferă viaţa” iar pentru public pot să vă spun că reacţia a fost una minunată, de bucurie. La acel moment lumea era tristă, această melodie a fost primită ca un dar, ca o lumină în ochii oamenilor. Acest sentiment nu l-am mai trăit de atunci pentru că această melodie în ziua de astăzi este mult mai bine primită şi mult mai ascultată, lumea este mult mai fericită, decât atunci.”

Criteriul de selecţie a vocilor pentru această melodie a fost unul simplu, dar foarte clar. Erau căutaţi cei mai buni dintre cei buni. Aceeaşi formulă interpretativă a fost prezentată cu succes şi pe scena unor festivaluri importante precum Mamaia, Cerbul de Aur sau Festivalul Melodii în 1986. Compozitor şi profesor, Anton Şuteu a fost creatorul mai multor piese transformate în şlagare ale muzicii „uşoare” româneşti precum „Voi, oameni de mâine” sau „Pacea florilor. Pentru meritele sale deosebite în promovarea muzicii româneşti, Anton Şuteu a primit, în anul 2000, Ordinul Steaua României în grad de cavaler.

Radio România Constanţa
Redactor: Liviu Predescu
Editor text/Voice over: Silvia Pascale
Operator cameră: Andrei Creţoiu
Editor video: Bogdan Turlacu
Coordonator proiect: Dana Sterghiuli

Lasă un răspuns