Te-aștept să vii – Mirabela Dauer

1038
0
DISTRIBUIȚI

În anul de graţie 2017, puţine sunt cântecele românești care au pagină proprie pe Wikipedia. Melodia „Te-aștept să vii”, interpretată de Mirabela Dauer, este, însă, una din acele excepții. Măcar că nu e vreun hit trendy, ci o piesă lansată în a doua jumătate a anilor ‘80! Iată un prim semn al unei popularități ieșite din comun.

Compoziție a lui Ionel Tudor, pe versurile scrise de soția acestuia, Andreea Andrei, ea s-a născut invers decât alte piese ale faimosului cuplu. „Te-aștept să vii” a avut mai întâi textul și abia apoi o partitură. Existau și niște versuri de rezervă, pregătite pentru eventualitatea în care cenzura ar fi strâmbat din nas la imaginile poetice mai puțin folosite de textierii epocii. În 1987, melodia a fost „respinsă cu succes la Mamaia”, la celebrul festival, după cum spune cu umor amar interpreta. Minunea e, însă, că, în ciuda acestui eșec, „Fotoliul”, cum i se mai zice piesei, a devenit un evergreen, pur și simplu. Cântăreața ne mărturisea că, de fapt, în întreaga ei carieră, a luat doar „premii de consolare” la Mamaia, dar că, paradoxal, piesele ei au avut un succes colosal.

Amintiri legate de acest cântec de colecție fabulos? Multe ar putea povesti cea care l-a făcut nemuritor! Dar una este absolut emoționantă și, în același timp, amuzantă. E al doilea semn al popularității inimaginabile de care se bucură hitul lui Ionel Tudor. Era prin 1990-1991, când un grup de artiști foarte îndrăgiți, în frunte cu Horia Moculescu, a întreprins primul mare turneu american de după Revoluție. Trecuseră trei sau patru ani de la lansarea melodiei. Solista avea deja în repertoriu și cântece mai proaspete. Ai fi zis că „Fotoliul” ar fi putut să fie, în sfârșit, dat uitării. Însă comunitatea românească din New York, apelând la serviciile unui maestru cofetar emigrat, și el, din România, și-a întâmpinat vedeta adorată cu o surpriză care i-a pus acesteia un nod în gât: un tort uriaș, mare cât o masă rotundă de 8 persoane, decorat cu o cameră făcută din ciocolată, în care se aflau și fotoliul, și etajera, și un lampadar, și scrumiera, și țigara… mă rog, toată recuzita pomenită în versurile romanticului cântec al Mirabelei! După spusele gazdelor, dorul neostoit de plaiurile natale a făcut din acest cântec nostalgic un soi de imn alternativ al țării de baștină. De fapt al românilor din New York.

Iată acum cel mai recent, un al treilea semn al faptului că melodia este la sufletul multora, și că, probabil, nu va înceta să aibă mereu un public al ei. Nu mică i-a fost mirarea artistei când, la ediția de anul acesta a festivalului Untold, ea a trebuit doar să dea tonul la cântec. Din nou minune, publicul, numeros și foarte tânăr (niște copii! – a zis interpreta), a cântat „Fotoliul” cap-coadă! Se pare că organizatorii festivalului clujean, axat pe cu totul alte genuri de muzică, au avut o intuiție nemaipomenită invitând-o să cânte la Bonțida tocmai pe Mirabela Dauer! Așa că, brusc, toate ironiile legate de prezența vedetei la Untold au dispărut.

Spunea, prin 2007, Andreea Andrei, autoarea textului, că melodia se auzea, la un moment dat, peste tot. La nunți, la botezuri, la petreceri. Pe stadioane, în pauzele dintre reprizele de fotbal, „Te-aștept să vii” era cântată de spectatori. Dar, surpriză, „Fotoliul” ajunsese până și în repertoriul fanfarelor, la înmormântări!

Întrebată ce anume trebuie să aibă o piesă pentru a ajunge la inimile publicului, Mirabela Dauer răspunde oarecum dezarmant: trebuie să fie bună! Pentru că dacă e bună, ajunge la suflet. Artista ne-a mărturisit că se uită întotdeauna în ochii celor din sală atunci când concertează. Și că a face un cântec să aibă o asemenea soartă norocoasă nu ține de tehnică. Pentru că, zicea Mirabela Dauer, poți să fii și Maria Callas, dacă nu știi să transmiți piesa publicului, tot degeaba!

Pentru artistă, bucuria de a fi este cântul. Care e viață, e respirație, soare, lumină. E totul!

Radio România Tg. Mureş
Realizator: Emanuela Aranyos
Operator cameră: Andrei Creţoiu
Procesare video: Alin Mariş
Documentare: Cristian Crăciun, Emanuela Aranyos
Coordonator proiect: Dana Ardelean

Lasă un răspuns