M-am născut lângă Carpaţi – Ion Dolănescu

1067
0
DISTRIBUIȚI

Ion Dolănescu a fost unul dintre cei mai iubiţi şi mai cunoscuţi cântăreţi de muzică populară din ultima jumătate de veac. Este o constatare ce nu poate fi pusă la îndoială, deoarece dovezile de apreciere din partea publicului abundă şi se întind pe o perioadă de aproape 5 decenii, de la momentul când Ion Dolănescu debuta, în 1966, ca solist al Ansamblului “Flacăra Prahovei” din Ploieşti, până când mii de oameni l-au condus pe ultimul drum, în martie 2009.

Vocea sa catifelată, modelată cu măiestrie pentru a interpreta cântece ce ajungeau direct la sufletul românilor, i-a deschis porţile succesului şi, încurajat la răsărit de carieră şi de inegalabila Maria Tănase, Ion Dolănescu a reuşit să farmece un public care i-a rămas fidel până la moarte.

Dintre cele peste 1000 de melodii pe care le-a cântat cu har şi patos, “M-am născut lângă Carpaţi” dăinuie parcă şi mai mult în memoria colectivă a acestei naţii.

Când învolburate, când liniştite, precum apa Dâmboviţei lângă care s-a născut şi care i-a curs prin suflet şi prin glas toată viaţa, muzica şi destinul lui Ion Dolănescu au fascinat generaţii de români şi au făcut din interpret un adevărat simbol al cântecului popular românesc.

Şi în melodiile sale regăsim sufletul său, sentimentele care l-au încercat din copilărie până la maturitate, în versurile acestora sunt cuprinse toate bucuriile, iubirile, necazurile şi dezamăgirile lui Ion Dolănescu. Şi dorurile sale, ca în faimosul refren “M-am născut lângă Carpaţi/La poale de munte/Într-o casă cu mulţi fraţi/Şi cu doruri multe”, fredonat de toţi cei care au fost fascinaţi de vocea mângăietoare a lui Ion Dolănescu. Cel care şi-a legat destinul de muzica populară, dedicându-i-se trup şi suflet şi transmiţând-o atât contemporanilor săi, cât şi generaţiilor viitoare.

Radio România Oltenia-Craiova
Realizator: Davian Vlad
Coordonator proiect: Isabela Stama-Ioan
Prezentator: Daria Andriescu
Redactor/Voice-over: Gabriel Liviu Balica
Editor imagine/Video concept: Alin Cârţână

Lasă un răspuns