Cântecul lui Barbu Lăutaru

1538
0
DISTRIBUIȚI

„Barbu Lăutaru” este unul din cele 14 „Cânticele comice” ale scriitorului Vasile Alecsandri. A fost scris în toamna sau iarna anului 1863, la Mirceşti, unde autorul a copilărit şi a revenit pe întreaga durată a vieţii, pentru a-şi găsi liniştea.

Alecsandri este, aşadar, cel care a fixat pentru totdeauna figura vestitului personaj, lăutarul, acum sărac şi uitat, care, însă, încântase, pe vremuri, boierimea, oamenii din popor şi chiar şi pe străinii care-au apucat să-l audă, bunăoară compozitorul Franz Liszt.

„Barbu Lăutaru” a fost prezentat drept canţonetă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în februarie şi martie 1864, în interpretarea lui Matei Millo.

Pe numele real Vasile Barbu, Barbu Lăutaru s-a născut în jurul anului 1780, la Iaşi, într-o familie de lăutari robi, ca fiu al starostelui Stan. Avea să devină un personaj cheie al muzicii lăutăreşti, contribuind substanţial la formarea şi îmbogăţirea acesteia. Timp de 40 de ani, cel care a fost numit „Barbu Lăutaru, starostele scripcarilor ieşeni” a vrăjit inimile tuturor acelora care l-au ascultat.

Ziarul francez „La Vie Parisienne”, în nr. 48 din 28 noiembrie 1874, descrie întâlnirea dintre Barbu Lăutaru şi Franz Liszt, aceea în care lăutarul a reprodus amănunţit o improvizaţie la pian a compozitorului maghiar. O scenă demnă de un film, petrecută în decorul tihnit al conacului de la Mirceşti. Într-atât i-a stârnit scripcarul admiraţia, încât Liszt a exclamat : „Dumnezeu te-a făcut artist, şi tu ești mai bun decât mine!”
Numeroase formaţii şi solişti de muzică populară au interpretat, de-a lungul timpului, celebrul cântec: Gheorghe Zamfir, Marius Mihalache, Phoenix, Ion Luican, Ion Ghiţulescu. Lucru mai mult sau mai puţin cunoscut, chiar şi Mihai Eminescu a cântat „Barbu Lăutaru” la petrecerile Junimii!

Radio România Tg. Mureş
Realizator: Maria Butilă
Operator cameră, procesare video: Alin Mariş
Coordonator proiect: Dana Ardelean

Lasă un răspuns