Bun e vinul ghiurghiuliu – Maria Tănase

1225
0
DISTRIBUIȚI

Maria Tănase a fost numită, îndreptăţit, de marele istoric Nicolae Iorga „Pasărea Măiastră” şi aşa a rămas în memoria colectivă. Cântecele interpretate de cea care a reprezentat România la Expoziţia internaţională de la New York, alături de Grigoraş Dinicu, avea harul de a transmite întregul tumult al sufletului doritor de a trăi fiecare clipă cu bucurie.
Cântec de pahar înregistrat în 1932 la arhiva de folclor a Societăţii Compozitorilor Români de la Spiridon Şepteboi, “Bun e vinul ghiurghiuliu” a fost preluat de Maria Tănase şi identificat ulterior ca fiind „al ei”. Este recunoaşterea notorietăţii unui cântec impus de marele talent al interpretei.

Scriitorul Geo Bogza în ziarul ”Dimineaţa” (1938) remarca inteligenţa Mariei Tănase: „Nu se sfieşte să cânte ca o ţărancă, să culeagă de la lăutari cântecele şi să le interpreteze cu toată ardoarea”.

Destinul Mariei Tănase este legat de Craiova. Vă prezentăm istoria de-nceput a Festivalului de folclor care îi poartă numele şi amintiri inedite despre Maria Tănase spre a vă convinge de adevărul cuvintelor scrise în ziarul Timpul din 1938: ”Maria Tănase ne-a redat toată simplitatea, ne-a redat toată cuviinţa neamului, ne-a redat gustul. Nimic meșteşugit într-însa, nimic silit, în toate o desăvârşită măsură: apare şi ştim de îndată că e de la noi.”

Radio România Regional
Realizator – Gabriela Rusu-Păsărin
Editor imagine – Dumitru Balaci, Cristian Roşu
Operator cameră – Gigi Ciocoiu

Lasă un răspuns