Dadă Ioană, dadă Ioană – Gheorghiţa Nicolae

1023
0
DISTRIBUIȚI

Pe vremuri cuvintele tămăduitoare erau rostite de bătrânele „meştere” ale satului, cele ce ştiau să facă şi să desfacă faptul de dragoste. Gheorghiţa Nicolae, interpreta de muzică populară originară din Romanaţii Oltului, păstrătoarea peste vreme a Tezaurului folcloric, a cules vorbele de duh şi le-a aşezat cu dragoste oltenească într-un cântec despre boala fără leac, pe care, paradoxal, toţi ne-o dorim: dragostea.

Gheorghiţa Nicolae a reuşit ceea ce puţini interpreţi se încumetă să facă: a cules datini, obiceiuri, cuvinte cu un „rost” spuse în momente circumstanţiale existenţiale. A mers la adevăratul loc de tezaurizare a valorilor tradiţionale, casa bătrânelor „meştere”, cele ce ştiu cuvintele care vindecă orice boală.

Terapia prin cuvânt asociată cu folosirea recuzitei specifice descântecului sau vrajei fac din rostirea bătrânei leac pentru suflet şi trup. Gheorghiţa Nicolae „a furat” vorbele, le-a aşezat în versuri cu tentă folclorică şi le-a interpretat în manieră personală, cu inflexiuni melodioase, calde, cu puterea sufletului dăruit pentru totdeauna cântecului care nu se uită, cum nu se uită vocea. Astfel se asociază textul, melodia şi vocea într-un triunghi al valorii, care mai apoi se aşază cu demnitate în rândul vocilor memorabile ale melosului popular românesc. Şi numele nu se uită.

Dadă Ioană, dadă Ioană nu este doar un cântec, este o poveste de viaţă şi o povaţă: toate trec în această viaţă călătoare, doar dragostea rămâne pentru a uni tăriile cerului şi pământului într-un descântec de dragoste curată.

Un cântec şi o voce care nu se uită, cum nu se uită dragostea! Şi un nume care aminteşte de puritatea sufletului strecurată în versul scris din inimă şi cântat cu vocea hărăzită de Dumnezeu să aibă ecou în inima multor generaţii: Gheorghiţa Nicolae.

Urmăriţi campania Eu aleg România. Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor şi veţi afla cum poţi trăi frumos clipa trecătoare neuitând de boala care nu se tratează: dragostea.

Departamentul Studiourilor Regionale
Realizator: Gabriela Rusu – Păsărin
Realizatori videoclip: Mihaela Grec şi Nicolae Szenasi
Operator cameră: Cosmin Croitoru
Sunet: Daniel Trifu
Filmările au fost realizate la restaurantul “Porumbiţa” din loc. Cernica, jud. Ilfov.

Lasă un răspuns