Bună seara, iubito! – Loredana Groza şi Ion Caramitru

1975
0
DISTRIBUIȚI

Astăzi, reconstituim contextul muzical (şi social) care a făcut posibilă apariţia unui hit cu featuring unic în muzica românească. „Bună seara, iubito” – melodie compusă de Adrian Enescu, pe versurile poetului Lucian Avramescu – a fost lansată în 1987, de Loredana Groza, cu participarea actorului Ion Caramitru.

Iniţial, a fost interzisă preţ de şase luni, „din cauza” versurilor directe, considerate ostentative pentru acele vremuri. Ulterior, piesa a ajuns să fie difuzată la radio, dar numai după ora 24:00, fapt care i-a potenţat valoarea, misterul, mesajul amoros. La sfârşitul anilor ’80 ai secolului al XX-lea, „Electrecord” a lansat LP-ul „Bună seara, iubito” al Loredanei, care conţinea piese compuse de Adrian Enescu. Discul s-a vândut în peste un milion de exemplare, melodia a rămas drept cea mai cunoscută din repertoriul Loredanei Groza (fiind inclusă şi pe alte albume, cântată deopotrivă în concerte).

„Bună seara, iubito” a fost apreciată şi pe plan internaţional: „Asociaţia Posturilor de Radio din Europa”, cu sediul în Olanda, l-a premiat pe compozitorul Adrian Enescu pentru „Cântecul inovativ al anilor ’80-’90”… Succesul nu l-a îmbogăţit pe compozitor; cei implicaţi au dat de necaz atunci când convingerile s-au bătut cap în cap cu impulsurile.

Adrian Enescu i-ar fi interzis Loredanei să mai cânte „Bună seara, iubito”. În 2009, Ion Caramitru a dat-o în judecată şi a câştigat daune morale, din cauza faptului că artista folosea, pe un album, fără să-i ceară acordul, melodia care a făcut istorie pe scena muzicală autohtonă…

Radio România Iaşi
Realizator: Nicolae Tomescu,
Coordonator proiect: Nicolae Tomescu,
Editor imagine/Operator cameră: Bogdan Zlei

Lasă un răspuns