De-ai fi tu salcie – Mihaela Mihai

1856
0
DISTRIBUIȚI

Prin interpretarea melodiei „De-ai fi tu salcie”, compusă de Horia Moculescu (versuri: Mihai Maximilian), Mihaela Mihai s-a confundat cu una dintre cele mai fredonate melodii de-a lungul timpului…

A fost descoperită de regizorul TV Sorin Dumitrescu, s-a lansat cu piesa „La anii mei”, a avut succes, începând să colaboreze cu Radiodifuziunea Română şi Televiziunea Română. După căsătoria cu Mihai (Stihi), actorul Mircea Crişan i-a ales numele de scenă Mihaela Mihai.

Şlagărul emblematic – în ceea ce-l priveşte pe compozitor (melodia de debut) şi (deopotrivă) pentru interpretă –, nu a reuşit să treacă de exigenţele juriului Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia”. Horia Moculescu s-a încumetat să-l înscrie la secţiunea „Creaţie”; a fost respins – prima dată în 1973, a doua oară în anul care urma.

Vasile Veselovschi, cel care se afla în juriu, declarase că era o creaţie foarte bună, dar cântată prea sus – iată motivul pentru care „De-ai fi tu salcie” a intrat „doar” în inima publicului – de fapt, părăsind ironia şi înţelegând satisfacţia profesională a compozitorului Horia Moculescu, a rămas hit de la lansare şi până astăzi.

Ideal, atunci când între valoare şi succes există o corespondenţă. Din fericire, timpul poate cerne, valorile au şansa să rămână şi să fie aureolate de timp, succesele par un foc de paie, valorile amintesc de eternitate. Am reuşit să facem diferenţa?

Pe numele real Mihaela Maria Neagu, interpreta s-a născut la 27 octombrie 1946, în Giurgiu. Este absolventă a Conservatorului „Național de Muzică” București, a participat la sute de emisiuni de televiziune, turnee în țară și străinătate, a efectuat numeroase înregistrări. Începând din 1975, s-a stabilit în Franța. Revenită în România, imediat după 1990, a condus departamentul de publicitate al TVR. În continuare a locuit, alternativ, la București și în Paris. S-a specializat în comunicare audiovizuală și politică, a lucrat în societăți de publicitate, la realizarea mai multor campanii electorale și comerciale. La Paris, a urmat cursul post-universitar Noi tehnici de comunicare. Și-a lansat (2005) „Pudră de stele. Cântece de leagăn pentru mici și mari” – primul album destinat copiilor, care conține cântece de leagăn, orchestrate într-o manieră care îi captivează nu numai pe copii, dar și pe părinți La începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea, a jucat în filmele de lung-metraj „Asediul” și „Bariera”, în regia lui Mircea Mureșan, alături de actori precum Octavian Cotescu, Toma Caragiu, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Gina Patrichi. A obținut Premiul I la Festivalul Internațional „Coupe d’Europe du Tour de Chant”-Belgia (1971), alte premii la diverse festivaluri internaționale: „Cerbul de Aur”, Berlin, Sopot etc. În 2002, la „Marea Gală a muzicii ușoare românești – O zi printre stele”, găzduită de Studioul „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române, i-a fost înmânat „Premiul de onoare”, alături de alți soliști îndrăgiți ai muzicii ușoare românești…

Inițiatoarea și președinta Uniunii Artiștilor Liber Profesioniști din România (U.A.L.P.R.- „Artis”), autoarea Legii 109/2005 privind indemnizația pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România (Legea „Mihaela Mihai”), este, de asemenea, membră a S.A.C.D. Paris (Societe des Compositeurs et Auteurs Dramatiques).

Radio România Iaşi
Realizator: Nicolae Tomescu
Coordonator proiect: Nicolae Tomescu
Editor imagine/Operator cameră: Bogdan Zlei

Lasă un răspuns