Nopţi/Vino, Doamne! – Valeriu Sterian

1946
0
DISTRIBUIȚI

Pe 25 decembrie 1989, piesa „Nopţi”, cenzurată încă de la apariţia ei , răsuna la „Televiziunea Română Liberă”.
Valeriu Sterian a întreprins un turneu în Norvegia şi a înregistrat, la Oslo, alături de un grup de muzicieni şi prieteni, melodia care a dobândit o formă nouă, de baladă rock, adaptată evenimentelor (realizase şi o filmare, cu secvenţe din timpul revoluţiei). „Nopţi” a devenit primul hit liber al României şi a intrat în conştiinţa publicului drept „Vino, Doamne!”.

În 1991, Valeriu Sterian, după ce înfiinţase Compania de Sunet S.R.L. (pentru a-şi produce albumele), a lansat „Vino, Doamne!”, primul dintr-o serie de 3 materiale discografice axate pe lupta împotriva regimului neocomunist al lui Ion Iliescu.

Mesajele de protest la adresa sistemului politic au scos în evidenţă curajul artistului şi au ajuns în inimile fanilor. În scurt timp, piesa „Exerciţiu” a devenit hit; rămâne un cântec-simbol al anilor ’90 ai secolului XX, datorită modului în care reflectă realităţile politice şi sociale ale perioadei de tranziţie… Vali Sterian participase, activ, la fenomenul Piaţa Universităţii (aprilie-iunie 1990), implicându-se în evenimentele de atunci şi devenind, pentru destui români, un lider de opinie; în cele 53 de zile ale „Golaniadei”, alături de Alexandru Andrieş şi Cristian Paţurcă, a oferit suportul muzical al manifestaţiilor. „Nopţi” era unul dintre cântecele de rezistenţă din Piaţa Universităţii, îngânat de mulţime (în sensul acompanierii, însoţirii), în genunchi şi cu lumânări aprinse. De altfel, Vali Sterian a conturat un segment artistic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii româneşti – pendulând între ironie şi cinism, a criticat în cântecele sale, de o manieră constantă, ororile determinate de Războiul Rece, lipsa de orientare a omului societăţii contemporane, nedreptatea, subproducţiile muzicale.

Născut pe 21 septembrie 1952, s-a stins din viaţă la 16 septembrie 2000 (bolnav de cancer), cu câteva zile înaintea aniversării a 48 de ani. Apropiaţii considerau că Vali Sterian a suferit, psihic şi fizic, după accidentul de circulaţie pe care l-a provocat (1999) şi în care au murit doi oameni. În lunile dinaintea operaţiei, artistul a părut că îşi pierde vizibilitatea publică, deşi obişnuia să frecventeze Casa Eliad, unde vorbea şi consuma cu prietenii.

A fost unul dintre liderii generaţiei anilor ’70, care a pus bazele folkului românesc. Vali Sterian a avut contribuţii esenţiale în dezvoltarea genurilor folk şi folk-rock în România, dar şi în realizarea fuziunii între starea şi mesajul exprimate de versuri şi linia melodică folk-rock. O parte a textelor, a compoziţiilor muzicale era semnată de cantautor. „Amintire cu haiduci”, una dintre cele mai populare piese ale folkului autohton, abordează o temă specifică poporului român. Adevărat, Vali Sterian, împreună cu cei mai importanţi artişti folk şi rock ai momentului (Mircea Florian, Nicu Vladimir, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Dan Chebac, Virgil Ioniţă, „Sfinx”, „Pro Musica”, „Phoenix”) se alăturaseră Cenaclului „Flacăra”, contribuind, practic, dacă nu la apariţia, măcar la popularizarea acestuia. Nemulţumit de intenţiile şi regulile impuse de Adrian Păunescu, dar şi de faptul că lucrurile tindeau să se transforme într-o mişcare populistă, Vali Sterian a părăsit cenaclul – la începutul anilor ’80.

Nu a fost doar talentat, a muncit enorm, a studiat, ştia exact ce şi cum trebuie făcut, era tipicar, perfecţionist, avea target-uri înalte, foarte bine stabilite; a căutat să-şi descătuşeze sentimentele interiorizate. De fapt, muzica artistului reprezintă istoria vieţii pe care a trăit-o, dintr-un fel de sacrificiu datorat Revoluţiei, a simţit dezamăgire faţă de politica românească; în versuri pline de înţeles, simple, niciodată banale, folosindu-şi timbrul vocal inconfundabil, reflecţie a personalităţii puternice „ne-a învăţat, de-a lungul vieţii sale, să fugim într-o poveste” (Cristi Luca, vechiul coleg al lui Valeriu Sterian la „Compania de Sunet”)…

Proiectul Reţelei Regionale „Radio România” v-a prezentat cele mai frumoase 100 de melodii româneşti, interpretate de mari artişti, cântece nemuritoare, mai vechi sau mai noi, care încântă sufletul, ale căror versuri merg dincolo de cuvinte şi de suprafaţă, care ne poartă dincolo de timp.

Radio România Iaşi
Realizator: Nicolae Tomescu,
Coordonator proiect: Nicolae Tomescu,
Editor imagine/Operator cameră: Bogdan Zlei

Lasă un răspuns