Castelul Corvinilor, Hunedoara

2311
0
DISTRIBUIȚI

TripAdvisor, cunoscutul portal turistic, a inclus Castelul Corvinilor de la Hunedoara între primele cinci destinații de vacanță din România, în urma voturilor primite din partea turiștilor care au vizitat acest monument istoric construit în perioada medievală. Ca o recunoaștere a importanței sale, castelul a primit din partea TripAdvisor un certificat de excelență pe anul 2014, fapt ce îl plasează automat pe harta atracțiilor turistice din România și din lume.

Situat în municipiul Hunedoara, în colţul sud-vstic al Transilvaniei, numit şi Castelul Huniazilor, şi-a păstrat şi astăzi turnurile bine înfipte în istorie. Amprenta secolelor peste care a dăinuit este vizibilă în stilurile arhitectonice, un melanj de elemente gotice, neo-gotice, renascentiste şi baroce, care îl transform într-o prezenţă inedită.
Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan (Iancu) de Hunedoara şi este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon.

 

Castelul Corvinilor a fost extins de-a lungul timpului de către urmaşii lui Iancu de Hunedoara, printre care şi fiul său, Matei Corvin. Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susţinut de patru piloni masivi de piatră, plasaţi în albia pârâului Zlaşti, lăsând în urmă curtea husarilor şi nişa ce adăposteşte statuia Sfântului. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor şi al trecererilor peste apă.

Primul obiectiv major este Turnul nou de poartă, de formă rectangulară.
De aici se ajunge cu usurinţă în închisoarea castelului, care … te cam sperie. Loggia Matia se află la ieşirea din Turnul nou de poartă, în partea stânga, fiind considerată cea mai timpurie manifestare a Renaşterii în domeniul arhitecturii. La etajul loggiei se mai păstrează unica pictură laică în frescă din Transilvania acelei perioade, precum şi Camera de Aur.

Camera domniţelor se află plasată la primul nivel al Turnului nou de poartă, unde se ajungea foarte uşor, dar nu fără încuviinţare şi unde străjerii puteau apăra strşnic intrarea, având posibilitatea să intervină repede şi eficient. De aici, traversand Scara spirală, se intră în Sala Dietei, construită în stil gotic şi plasată la etajul Palatului Mare.

Castelul a căzut pradă unui incendiu devastator în anul 1854. Prima restaurare a monumentului s-a încheiat în anul 1914, fiind urmată de o altă etapă, în perioada 1956-1968.
Din anul 1974, castelul a fost transformat în muzeu, în prezent acesta deținând diverse colecții de arheologie provenite din săpăturile sistematice efectuate în zona municipiului Hunedoara, dar și expoziții tematice.
Castelul Corvinilor are un farmec aparte datorat în special vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Ca orice castel care se respectă, are şi el legendele sale. Cea mai spectaculoasă dintre ele este cea a fântânii din curtea castelui şi este evocată în filmuleţul de prezentare pe care vă invităm să-l vedeţi:

Castelul Corvinilor nu este doar un punct de oprire pe un itinerar turistic, ci şi locul în care se desfășoară o serie de manifestări culturale de amploare, cum ar fi Festivalul Medieval sau Festivalul de operă în aer liber „Opera Nights”, primul de acest gen din România. Prima ediţie a avut loc în anul 2011 şi, de atunci, acest festival se ţine în fiecare an,în luna iulie, când curtea interioară a castelului se transformă într-o sală de spectacol cu o acustică aparte, în care răsună arii din cele mai cunoscute opere ale lumii.
Tot la castel au fost filmate diverse producții cinematografice, de la filme artistice, până la documentare și spoturi publicitare. Filme care au ca personaje principale pe Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Alexandru Lăpușneanu, Francois Villon, Marthin Luther, Henric al VIII-lea, sunt doar câteva repere în care apare castelul din Hunedoara.
Dacă v-am stârnit puţin curiozitatea, treceţi şi voi pragul castelului şi veţi înţelege de ce anul trecut, de exemplu, l-au vizitat aproape 300.000 de turişti!

Castelul Corvinilor poate fi vizitat zilnic între orele 9.00 – 17.00, iar taxa de acces este de 25 lei pentru adulţi, 5 lei pentru elevi şi studenţi şi 10 lei pentru pensionari.

Lasă un răspuns