Dragoste la prima vedere – Ilie Micolov

1774
0
DISTRIBUIȚI

Ilie Micolov provoca admiraţie, stârnea vâlvă pe scena muzicală românească…

Născut pe 2 iulie 1950, la Suceava, a avut o copilărie desprinsă (până la un punct) din poveştile lui Ion Creangă… Respectând proporţiile, peisajul social al universului copilăriei a fost „Casa pionierilor” (cercul de teatru, dansuri) apoi activitatea fizică a cărei practică presupune antrenament metodic (în atletism, hochei, motocros). Când avea 12 ani, a pornit pe drumul care duce la învăţarea tainelor chitarei. Amintirile lui interferează cu amintirile Sofiei Vicoveanca – Ilie Micolov nu împlinise 10 ani atunci când tatăl său, şofer pe autobuzul ansamblului „Ciprian Porumbescu”, i-a adus-o în cale pe cea pe care artistul îndrăzneşte să o numească „sora mai mare”.

În 1983, la 34 de ani, inspirat de muza care-i atinge sufletul cu bagheta magică, compune „Dragoste la prima vedere”. Simplitatea şi sensibilitatea versurilor scrise de artist, succesul extraordinar, popularitatea dobândită, i-au determinat pe cei de la „Secţia de Cultură” să-i propună imprimarea unui disc de autor, pe care l-a lucrat împreună cu Mircea Drăgan. Astfel, i-am fredonat melodiile şi l-am ridicat la rang de artist.

Având destinul artistului care îmbătrânește, dar a cărui voce rămâne veşnic tânără în playlist-urile radio-urilor, obosit doborât de boală, singur şi, întrucâtva, uitat de majoritatea prietenilor, aparent şi de cei care suspinau, altădată, la auzul vocii inconfundabile de bas bariton, oricum părăsit de Statul care nu dovedeşte vreo implicare în susţinerea valorii, Ilie Micolov ne va „alinta”, chiar dincolo de ultimele sale clipe de viaţă, cu „Dragoste la prima vedere”… „Pe cărarea vieţii / Trec câte o dată / Cu speranţa vagă / De-a te întâlni / Ne cunoaştem parcă /De o viaţă întreagă / Neavând puterea / De a ne vorbi…”

„Eu aleg România Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor” este proiect în care timpul lucrează pentru artist iar valoarea intrinsecă a creaţiei sale îşi spune, răspicat, cuvântul, iar elementele valoroase sunt preluate și transmise generaţiilor viitoare.

Radio România Iaşi
Realizator: Nicolae Tomescu,
Coordonator proiect: Nicolae Tomescu,
Editor, operator cameră: Bogdan Zlei

Lasă un răspuns