Ivan Patzaichin, amiralul flotilei românești de caiac-canoe

3323
0
DISTRIBUIȚI

În poveștile mitologiei grecești, luntrașul Caron primea o monedă la începutul fiecărei călătorii. În poveștile sportului românesc, luntrașul Patzaichin primea o medalie de aur la sfârșitul fiecărei curse. Singura persoană din lume cu grad de general și titlu de amiral, campionul de la Mila 23 și-a învățat adversarii, de-a lungul întregii cariere, două lucruri importante. Dacă ai pagaia ruptă și te numești Patzaichin, atunci nu te oprești din cursă, continui lupta și la final te încununezi învingător. Dacă ai pagaia întreagă și te numești Patzaichin, atunci…faci exact același lucru.

Un punct de reper din ce în ce mai îndepărtat de oponenții săi, Ivan Patzaichin le-a oferit de fiecare dată imaginea unui siaj perfect lăsat de ambarcațiunea sa, un deja vu cu care aceștia se vor obișnui încă de la primele curse, indiferent de dificultatea întrecerii sau de condițiile vremii.

Această prezentare necesită JavaScript.

De patru ori campion olimpic și de nouă ori campion mondial, amiralul venit din Delta Dunării a „scufundat” rapid și campionatul României, o competiție care a fost nevoită să se declare învinsă în fața sa timp de 27 de ediții. Mai târziu, aflându-se la timona armadei tricolore în calitate de antrenor, a îmbogățit palmaresul românesc cu peste 150 de medalii europene, mondiale și olimpice. În 1990, Juan Antonio Samaranch, președintele Comitetului Internațional Olimpic, i-a conferit „Ordinul Olimpic Colanul de Platină”, Ivan Patzaichin fiind până în prezent singurul român care deține această prestigioasă distincție.

Dincolo de toate acestea, cel care a inventat canotca nu a uitat niciodată de unde a plecat. Altruist prin structură, dar și prin educație, Patzaichin și-a consacrat ultimii ani dezvoltării turismului din Delta Dunării și protejării mediului înconjurător.

Imagine emblematică și unul dintre cei mai respectați și apreciați români din întreaga lume, Ivan Patzaichin ne-a predat întreaga viață lecția atât de simplă de a fi campion în fiecare zi.

Studioul: Bucuresti FM

Autor texte: Razvan Ursuleanu

Realizator: Sorin Mihai Savin

Operator camera si montaj: Cosmin Boroiu

Lasă un răspuns