Fiecare poezie are muzica ei, trebuie doar să o găseşti, spune Nicu Alifantis, cel care a aşezat pe note versurile lui Nichita Stănescu. Piesa “Ce bine ca eşti”, una dintre cele mai frumoase 100 de melodii româneşti din toate timpurile, se dezbracă de secrete.
Nicu Alifantis şi Nichita Stănescu s-au cunoscut. Doi artişti, unul al portativului, celălalt al cuvintelor, două caractere alese … care s-au completat reciproc prin melodia poeziilor.
Nicu Alifantis, compozitor: “Cu Nichita am avut o mare şansă că l-am cunoscut. Ştiţi ce se întâmplă cu muzica asta scrisă pe versurile poeţilor? E cam în felul următor: o poezie are comunicarea ei în care poetul a spus tot ce a simţit şi a gândit el. Dacă eu găsesc un numitor comun între mine, între ceea ce simt eu şi ceea ce a simţit poetul în acea poezie, atunci lucrurile cred că se leagă. La asta s-ar mai adăuga, poate, ideea de a reuşi să găseşti muzica poeziei, pentru că ea există, e acolo printre rânduri. Odată găsite lucrurile astea, se naşte cântecul.“
Iar Nicu Alifantis le-a găsit pe toate din belşug. S-a născut pe 31 mai 1954, la Brăila, având origini greceşti, macedoneşti şi româneşti, iar primul instrument la care a învăţat să cânte a fost acordeonul. După ce a terminat armata, Alifantis a intrat în Cenaclul Flacăra, susţinut de oameni precum Gelu Colceag, Tudor Gheorghe şi chiar liderul cenaclului, Adrian Păunescu. La sugestia actorului şi prietenului său, Dinu Manolache, a pus pe note versurile poeziei “După melci” de Ion Barbu, nume sub care s-a născut şi prima operă folk.
“Piaţa Romană nr. 9” este titlul albumului din care face parte şi piesa “Ce bine că eşti”, lansată în 1988, în care îşi fac apariţia şi influenţele de jazz.
Nicu Alifantis, compozitor: “S-a întâmplat într-un spectacol de teatru de la Galati, “Rugaciune pentru un Disck Jockey” semnat de regizorul Nicolae Scarlat, iar el a avut nevoie în context de această poezie sa fie cântată. Poezia e de altfel şi mai lunga, el a extras partea aia din text care a devenit cântec, Deci, cam asta este povestea acestui cântec, după care, la câţiva ani după premiera spectacolului, eu am preluat-o pentru că mi-a plăcut, am zis că am fost inspirat şi talentat, şi mândru de mine şi atunci aşa a intrat ea în circuitul cântecelor pe care le cânt pe scenă.”
Titlul albumului “Piaţa Romană nr. 9” nu a fost ales întâmplător. Este locul celor mai mari realizări pentru Nicu Alifantis, locul unde şi-a cunoscut soţia, unde i s-a născut copilul şi locul unde a compus multe din cântecele sale. Trei din cele opt melodii apărute pe acest album sunt scrise pe versurile poetului Nichita Stănescu.
Nicu Alifantis are capacitatea de a rămâne la modă printre generaţiile care vin, deşi este mereu în ritm cu epoca lui. Dacă melodia “Ce bine că eşti” a rămas pe buzele tuturor nu înseamnă decât că a reuşit să creeze emoţie în inimile unor oameni, care i-au făcut viaţă lungă unei poezii şi… unui cântec.
Radio România Constaţa
Redactor: Liviu Predescu
Realizator/Voice over: Cristina Ghelasie
Operator cameră: Andrei Creţoiu
Editor video: Bogdan Turlacu
Coordonator proiect: Dana Sterghiuli