Marcel Iancu – un artist dornic să provoace schimbarea

3663
1
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.

Omul zilei de astazi este Marcel Iancu, pictor, arhitect si eseist originar din România, stabilit ulterior în Israel.

Înca din anii liceului, Marcel Iancu participa impreuna cu Tristan Tzara si Ion Vinea la realizarea revistei “Simbol”in anul 1912. Cinci ani mai tarziu era absolvent al Academiei de Arhitectura din Zurich, oras în care, împreuna cu Tristan Tzara, pusese la cale dadaismul la celebrul Cabaret “Voltaire”.

Facuse masti, afise, ilustratii si eseuri despre avangarda. Fusese un june artist european dornic sa vada sensul artei schimbat si sa fie el cel care sa provoace schimbarea. Anterior luase la Bucuresti lectii de desen cu pictorul Iosif Iser si aici i-a folosit mult experienta de grafician capatata la revista “Simbol”.

În 1919 era deja la Basel si fonda grupul “Artistii radicali”, împreuna cu Hans Arp si Alberto Giacometti, respingând individualismul în arta si optând pentru misiunea sociala a acesteia.

În 1920-1922, participa direct la facerea modernitatii, la Paris, însa nu a fost de acord sa anexeze dadaismul la suprarealism.

Dupa revenirea în România, este un avangardist neobosit al grupului de la “Contimporanul”, condus de poetul Ion Vinea. Iancu devine arhitect al modernitatii urbanistice si crede sincer ca arhitectura se va reapropia de pictura datorita artei moderne. În 15 ani proiecteaza peste 40 de cladiri, mai ales locuinte, consacrându-se ca arhitect, dupa ce devenise un pictor recunoscut.

Stapaneste “Biroul de Studii Moderne” impreuna cu fratele sau si din aceasta pozitie proiecteaza primele case moderne ale Bucurestiului, influentat de cubism si constructivism. Ridica vile moderne cu arhitectura functionalista, renunta la simetrie si ornamente, aduce fatada simpla si acoperisul-terasa, acoperisul în panta si fereastra-hublou. Vila Fuchs din strada Negustori, construita pentru un mare negustor de vinuri, este prima imagine (in 1927) a orasului visat de Marcel Iancu. Au urmat multe cladiri precum Imobilul Hermann Iancu din strada Trinitatii (unde el însusi a locuit o vreme), Imobilul Bazaltin sau Casa “Juster”.

Standup median

Pereti de sticla si usi glisante, linie discontinua si pereti pictati care sa dea efectul de colaj. Arhitectura era reinventata, cum arhitectul însusi scria în “Contimporanul”: “Pericolul care ameninta de a sterge arhitectura dintre artele vii pare înlaturat prin imboldul novator al plasticii moderne” si, mai important, “Confortul nou nu plateste nici un tribut bogatiei.”

În anul 1941, Marcel Iancu se stabileste în Palestina. Dupa înfiintarea statului Israel, se afirma ca profesor si animator al vietii culturale. Organizeaza grupul “Orizonturi noi” si o societate de creatie artistica la Ein Hod, în 1953. Participa în 1952 la Bienala din Venetia.

Il preocupa relatiile dintre forma si culoare in mediul ambiental. Începuta in România seria sa de reliefuri policrome si de picturi în ulei, cuntinua in Israel iar problemele de constructie sunt rezolvate prin spiritul sau rationalist.

Cu câteva zile înainte de a împlini 89 de ani, la 21 aprilie 1984, se stingea la Tel Aviv un artist cunoscut sub numele de Marcel Janco, aflat acolo din 1941, când legea antievreiasca începuse sa se aplice din ce in ce mai strict în România.

Pe Marcel Janco, de fapt, Marcel Iancu, îl gasim în orice istorie a artei moderne ca initiator al dadaismului, împreuna cu românul Tristan Tzara, ca promotor al avangardei si ca arhitect care a conceput primele locuinte moderne din Bucuresti, în intervalul 1925-1935.

Cu alte cuvinte, îl gasim ca pion principal din istoria modernitatii românesti si europene, cunoscut ca atare oricarui amator de arta. Putini stiu ca multe cladiri ale bucurestiului de alta data, aflate inca in stare foarte buna, sunt opera lui Marcel Iancu.

V-am prezentat astazi o parte din activitatea arhitectului eseist vizionar Marcel Iancu in cadrul proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii.

Acesta nu este un clasament, iar lista ramane deschisa. Asteptam propunerile dvs pe site-ul eualegromania.ro.

Radio Romania Regional va invita maine sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondiala.

Documentare si Redactare Text: Radu Micu
Scenariul si regia episodului: Radu Micu
Imagine si sunet pe coloana video: Radu Micu
Interpretarea: Radu Micu
Voiceover: Loredana de Maio
Sunet pt Radio: Sergiu Galis
Editare Video: Radu Micu
Supervizor: Aurelian Teculescu

Lasă un răspuns