Radio Romania Regional va prezinta proiectul „Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii, 100 de personalitati din cultura sau stiinta, care au marcat dezvoltarea lumii si au imbogatit cunoasterea universala”.
Astazi vi-l prezentam pe Ion Cantacuzino, cercetatorul de geniu care a pus la punct prima metoda de vaccinare antiholerica din lume.
Nascut la 25 noiembrie 1863, Ion Cantacuzino este una dintre cele mai ilustre personalitati stiintifice ale Romaniei.
Tatal sau, Ion Cantacuzino, era jurist si a fost ministru in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, iar mama sa, Maria, era fiica generalului Mavros, secretarul si ajutorul lui Kiseleff.
Pentru a intelege cat de bogata, renumita si influenta era familia in care s-a nascut, trebuie inteles ca neamul Cantacuzinilor este descendenta din Imparatul Bizantului Ioan al IV-lea Cantacuzino (a domnit intre 1347–1354) si a numarat domnitori si printi ce au condus Valahia, Moldova si Rusia.
Povestea vietii doctorului Cantacuzino este cu atat mai interesanta cu cat rudele sale ii puteau asigura un trai cu adevarat regal.
Palatele Cantacuzino din Bucuresti si Busteni sunt doar doua dintre edificiile monumentale cladite de catre acest neam de adevarati nababi.
Tatal sau, Ion Cantacuzino, a fost ministru sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, iar mama sa, Maria Cantacuzino, era fiica generalului Mavros, secretarul si ajutorul lui Kiseleff si guvernatorul Tarilor Române.
Dupa cum era de asteptat pentru bogatia mediului din care provenea, primii ani de scoala i-a facut acasa, cu profesori particulari.
Mama sa a fost si cea care a observat calitatile intelectuale desavârsite ale fiului sau si l-a îndemnat sa-si continue studiile la o scoala renumita din Paris.
Interesant este faptul ca Facultatea de Medicina nu a fost prima sa optiune. Ion Cantacuzino a studiat mai intai literele, filosofia si stiintele. Destinul insa, asa cum se intampla tuturor in viata, i-a indreptat pasii in Franta spre Facultatea de Medicina, acolo unde s-a inscris in 1887. In patria lui Voltaire Cantacuzino a inceput sa lucreze in Institutul Pasteur, iar studiul imunitatii a ramas principala sa linie de cercetare pentru intreaga viata.
La întoarcerea în tara, datorita rezultatelor deosebite, Ion Cantacuzino este numit profesor de Medicina experimentala la Facultatea de Medicina din Bucuresti si director general al Serviciului Sanitar din România.
Mai mult de atat, Cantacuzino a înfiintat Institutul de Seruri si Vaccinuri, care astazi îi poarta numele, Laboratorul de Medicina Experimentala si doua reviste medicale, Revista Stiintelor Medicale si Annales de Biologie.
Metoda de vaccinare antiholerica inventata de el, numita „Metoda Cantacuzino” in lumea intreaga, este folosita si astazi în ?arile unde se mai semnaleaza cazuri de holera.
Romania este, datorita lui Ion Cantacuzino, a doua tara din lume dupa Franta, care a introdus în profilaxie vaccinul BCG („Bacilul Calmette-Guérin”) pentru vaccinarea nou-nascutilor împotriva tuberculozei.
Ion Cantacuzino a dovedit o remarcabila putere de organizare a campaniilor antiepidemice, calitate pe care a demonstrat-o în combaterea epidemiei de tifos exantematic si holerei în timpul primului razboi mondial si în campania antimalarica.
Un episod dramatic pentru intreaga tara, in care totul depindea de el, a avut loc in 1913, atunci cand trupele române s-au contaminat cu holera, iar raspunderea pentru stavilirea epidemiei i-a revenit profesorului Cantacuzino.
Astfel a ajuns Ion Cantacuzino sa creeze remediul împotriva holerei, in incercarea de a salva armata romana intr-o perioada extrem de instabila pentru regatul Romaniei.
Pana la urma, aplicarea acestei vaccinari antiholerice s-a bucurat de un real succes, trupele române fiind salvate de o epidemie care putea oricând sa se extinda. Relatia profesorului cu armata a continuat si în Primul Razboi Mondial, timp în care i-a revenit responsabilitatea de a combate epidemiile de holera, febra tifoida, tifos exantematic si febra recurenta care amenintau permanent trupele care luptau pentru realizarea Romaniei Mari.
In toata activitatea sa de cercetare profesorul a fost unul dintre cei mai dedicati cercetatori la nivel mondial in studierea epidemiilor de tuberculoza si holera si a activat pentru combaterea malariei, fiind organizatorul primei campanii antimalarice din tara noastra.
Activitatea sa in beneficiul Romaniei nu s-a rezumat la stralucita cariera medicala, Ion Cantacuzino semnand, ca prim-delegat, Tratatul de la Trianon din 1920.
Chiar daca a ramas infirm in urma unui accident, profesorul a muncit pana la sfarsitul vietii.
Ion Cantacuzino a murit la 14 ianuaire 1934, mormantul sau aflandu-se in cladirea institului pe care l-a creat si condus.
V-am prezentat astazi activitatea lui Ion Cantacuzino în cadrul proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii”.
Maine Radio Romania Regional va propune sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondiala.
Studioul: Bucuresti FM
Realizator: Vicentiu Andrei
Redactor sef adj. : Andreea-Oana Draguleasa
Prezentator: Alexandru Minculescu
Voice Over: Andreea Bratu
Operator camera: Cosmin Boroiu
Editor imagine: Cosmin Boroiu
Film realizat cu sprijinul Institutului national de cercetare-dezvoltare pentru microbiologie si imunologie Cantacuzino