Parcul Cișmigiu are o istorie bogată și boemă, deopotrivă.
Construit în stilul parcurilor englezești, Cișmigiul avea să devină prima grădină publică a Bucureștilor de altădată.În anul 1847, sub domnia lui Gheorghe Bibescu, un grădinar peisagist, Carl F.W.Meyer, de al cărui nume se leagă Grădinile Imperiale ale Vienei, realizează un mic miracol, reușind să transforme un loc mocirlos, urât mirositor și insalubru într-o grădină cochetă, cu iz nobiliar.
Nu este întâmplător faptul că denumirea „Cișmigiu” vine de la cuvântul „cișmea”.
Parcul pe care noi astăzi îl străbatem încântați alături de cei dragi s-a ridicat pe locul uneia dintre cele două cișmele ale acestei zone a Capitalei.
Vă invităm la o plimbare prin unul dintre cele mai frumoase parcuri ale României!
Veți fi, cu siguranță, cuceriți de cel puțin una dintre atracțiile sale.
Putem începe cu Grădina de trandafiri, aceasta fiind impresionantă prin bogăția speciilor pe care le adaposeste și prin seducția parfumata și coloristica pe care o exercită asupra admiratorilor săi.
Și aceștia nu sunt deloc puțini!
Mergând pe aleile frumos desenate ale parcului, îmbătați deja de suavele arome de roze, ne oprim la Rotonda scriitorilor.
Busturile celor mai mari scriitori și poeți, de la „poetul nepereche” Mihai Eminescu și ajungând la Vasile Alecsandri sau la povestitorul Copilăriei, ca entitate personificată și de-a pururea sensibilă pentru sufletul fiecăruia dintre noi, Ion Creangă, ne întâmpină falnic și ne inspiră într-un stil modern și chiar non-conformist ideea simplă și clasică de omagiu.
Este timpul să ne binedispunem cu muzică din Foișorul Fanfarei.
Indiferent de genul muzical, vara este anotimpul perfect pentru o audiție pe cinste!
Peisajul se întregește cu lacul Cișmigiu, pe care vara se ondulează bărci, iar iarna dansează patinele de gheață ale copiilor cu priviri încărcate de viitor.
Nimeni nu a fost uitat, nicio categorie de vârstă nu se va simți neglijată în grădina Cismigiului, căci aici se află Colțul șahiștilor, Colțul copiilor, restaurantul Monte-Carlo (impresionant prin denumire și prin proximitatea de luciul apei) și Izvorul lui Eminescu – situat la baza dealului dinspre Știrbei Vodă.
Pentru temerari și pentru amatorii de mistere, vă propunem o plimbare „La Cetate”, acolo unde veți avea plăcuta surpriză de a descoperi ruinele mănăstirii ctitorite de logofătul Văcărescu în anul 1756.
Inedit era faptul că această cetate era legată de Palatul Cretzulescu printr-un tunel secret, cu o istorie impregnată de orgolii puternice, amoruri tinere și romantism deloc desuet.
Până la urmă, parcul Cișmigiu este o oază de liniște, verdeață și așteptări împlinite, situat în inima Capitalei, pulsând prin fiecare frunză, prin fiecare castană coaptă și prin fiecare undă a lacului ce oglindește pe rând, soarele și luna.
Cișmigiul se leagă astăzi de educație și cultură, devenind cea mai râvnită destinație pentru recreația liceenilor, adăpostește numeroase evenimente culturale și, recent, i-au fost rebotezate celebrele alei după denumirile unor romane.
De-a lungul timpului, numeroși scriitori au compus în și despre parcul Cișmigiu, unii împrumutându-i chiar numele pentru operele lor.
O observație pentru încheiere…parcul Cișmigiu se află dispus pe un mic deal, iar privitorul ar putea remarca următoarea dispoziție, deloc întâmplătoare…la poalele dealului se află liceul unde copiii pășesc în viață, mai apoi se întinde frumoasa grădină centrală, pentru ca sus de tot să se afle Schitul Măgureanu, simbolul creștinismului și al credinței.
Simt că zâmbiți deja…
Realizatori:
Andreea Vulpe
Vicențiu Andrei
Sursa foto: Wikipedia