Ilie Balaci – „Minunea blondă” a fotbalului românesc

3743
0
DISTRIBUIȚI

Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti români din toate timpurile, iar numele său este legat de marile succese obţinute de Universitatea Craiova la începutul anilor 1980. Din păcate, cariera lui s-a încheiat prematur, în urma unei accidentări, însă incredibilele driblinguri, pase şi goluri ale celui supranumit „Minunea blondă” vor rămâne mereu în cartea de aur a fotbalului românesc.

Ilie Balaci a fost un magician al balonului rotund care a făcut să vibreze sufletele microbiştilor nu doar din Oltenia lui natală, ci dintr-o întreagă ţară ce asista uluită la fotbalul de vis practicat de o echipă care îndrăznea să conteste hegemonia cluburilor din Capitală, susţinute atunci fără perdea de regimul comunist. Balaci a fost jucătorul exponenţial, simbolul unei generaţii de excepţie ce avea să fie cunoscută sub numele de Craiova Maxima, o pleiadă de talente care-şi spunea răspicat cuvântul şi la echipa naţională, reprezentativa României fiind ani buni contaminată de spiritul liber al „găştii nebune” din Bănie. Cariera sa de fotbalist se leagă de marile succese obţinute de Universitatea Craiova la începutul anilor 1980, când echipa olteană reuşea, etalând un joc încântător, să câştige două titluri de campioană naţională şi tot atâtea Cupe ale României. Mai mult, Ştiinţa lui Balaci ajungea în 1983, premieră pentru o echipă românească, până în semifinalele Cupei UEFA, acolo unde, din nefericire, deşi a fost egala celebrei formaţii Benfica Lisabona în ambele manşe, se încheia cel mai frumos vis fotbalistic al Olteniei. Un mare jucător într-o mare echipă, Ilie Balaci consideră că Universitatea Craiova de atunci nu trebuie uitată şi trebuie considerată o deschizătoare de drumuri pentru fotbalul românesc:

Această prezentare necesită JavaScript.

Rămân la convingerea că a fost, dacă nu cea mai frumoasă, oricum una dintre cele mai frumoase echipe pe care le-a avut fotbalul românesc. O echipă plină de entuziasm, o echipă plină de talent şi de caracter. Câtă mândrie a născut această echipă, câtă bucurie a putut adduce această echipă, nu numai în zona Olteniei, pentru că, la meciurile din cupele europene, o întreagă ţară era cu sufletul lângă Craiova!

Ilie Balaci a debutat la Universitatea în august 1973 şi a fost părtaş, în 1974, la obţinerea primului titlu de campioană al echipei conduse atunci în teren de legendarul Ion Oblemenco. El a evoluat întâia oară pentru reprezentativa noastră naţională la doar 17 ani, 6 luni şi 10 zile, debutul său sub tricolor producându-se în faţa Franţei, la Paris, pe 23 martie 1974. Balaci fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 şi 1982. În Divizia A are 347 de prezenţe şi 84 de goluri, iar în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariţii, în vreme ce la naţională are 69 de selecţii şi 8 goluri.

Accidentarea care practic a pus punct carierei de fotbalist a lui Ilie Balaci a fost provocată de fundaşul băimărean Vasile Arezanov, într-un meci de campionat jucat la 21 februarie 1984. Însă fotbalistul Craiovei a reuşit, în deceniul în care a evoluat la cel mai înalt nivel, să-şi asigure un loc de prim rang în istoria fotbalului românesc. Iar fazele de fotbal-spectacol declanşate de stângul magic al lui Iliuţă au dus la victorii răsunătoare pentru Universitatea Craiova şi România.

Ca antrenor, Ilie Balaci a câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi, în 1998, cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 2000, cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite) şi Supercupa Asiei, în 2000, cu aceeaşi formaţie. În acest moment, fosta glorie a Craiovei antrenează echipa Al-Hilal Omdurman din Sudan.

Studioul Radio România Oltenia Craiova

Realizator: Davian Vlad

Redactor şef (coordonator): Ioana Cristina Lădaru

Redactor: Davian Vlad, Daniela Diaconu

Reporter: Dan Păsărin, Gabriel Liviu Balica

Operator cameră: Gigi Ciocoiu, Cătălin Bărăgan

Editor: Cătălin Bărăgan

Lasă un răspuns