Născut în 1924 la Râmnicu Vâlcea, Lucian Grigorescu a fost mai întâi profesor de educaţie fizică, fotbalist şi angajat în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, însă numele său este legat de cea mai glorioasă perioadă a handbalului românesc.
Povestea începe în 1950, când devine devine secretar general al Federaţiei Române de Handbal, funcţie pe care o va deţine până în anul 1986, când se pensionează. Tot ceea ce s-a realizat în handbalul românesc, în aceste aproape 4 decenii, a fost posibil şi datorită calităţilor unui om dedicat trup şi suflet acestui frumos sport, o persoană care i-a respectat pe oamenii de handbal, a ţinut cont de opiniile lor, şi a fost mereu aproape de sportivii care aveau să aducă cele mai preţioase medalii de la competiţiile olimpice, mondiale şi europene. Prin priceperea şi tenacitatea sa, Lucian Grigorescu a reuşit să creeze handbalului românesc o bază organizatorică şi tehnică profesionistă, creând un model care a fost imitat şi de alte federaţii sportive naţionale şi internaţionale.
În mandatul sau de secretar general al Federaţiei Române de Handbal, în martie 1974, naţionala masculină de handbal a României triumfa pentru a patra oară la mondiale după 5 prezenţe consecutive la un turneu final de campionat al lumii!
Acel 14-12 din 10 martie 1974 din finala cu Germania, de la Berlin, reprezintă apogeul unei “generaţii de aur” în care străluceau Cristian Gaţu, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan.
În acea seară memorabilă, naţionala masculină de handbal a României, condusă de Germania cu 8-7 după prima repriză, a reuşit o revenire incredibilă, marcând 5 goluri consecutive şi impunându-se cu14-12 în faţa reprezentativei ţării-gazdă a competiţiei.
O finală de vis a unei echipe de vis din care au făcut parte, pe lângă Cristian Gaţu, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, Alexandru Dincă, Ştefan Orban, Roland Gunesch, Gabriel Kicsid, Ghiţă Licu, Werner Stockl, Radu Voina, Constantin Tudosie si Adrian Cosma.
În perioada în care Lucian Grigorescu a condus Federaţia Română de Handbal, naţionala masculină a ţării noastre a câştigat patru titluri mondiale în 1961, 1964, 1970 şi 1974, medaliile de bronz la ediţia din 1967 a campionatelor lumii, medaliile de argint la Olimpiada din 1976 de la Montreal şi de trei ori (în 1972, 1980 şi 1984) medaliile olimpice de bronz.
Pentru tot ceea ce a înfăptuit în cei 36 de activitate neîntreruptă, Lucian Grigorescu poate fi considerat ctitorul handbalului românesc modern şi unul dintre artizanii marilor lui performanţe. Ca o recunoaştere a meritelor sale deosebite, Federaţia Internaţională de Handbal l-a cooptat, în anul 1972, între membrii săi de bază, introducând în propriile regulamente de specialitate o serie de lucruri izvorâte din experienţa handbalului românesc. În memoria lui Lucian Grigorescu, plecat dintre noi în anul 1990, una dintre cele mai importante săli de sport din Bucureşti şi din ţară îi poartă, din 1994, numele.
Studioul: Radio Romania Oltenia Craiova
Realizator: Davian Vlad
Redactor-sef (coordonator): Ioana Cristina Ladaru
Redactor: Davian Vlad, Daniela Diaconu
Operator camera: Gigi Ciocoiu, Catalin Baragan
Editor: Catalin Baragan